hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanal para Bitcoin nasıl alınıyor, kazandırıyor mu?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Sanal para birimi Bitcoin'in popülaritesi günden güne artıyor, kazandırdığı da kaybettirdiği de çok. Peki kripto para birimlerinde sistem nasıl işliyor? Herkes satın alabiliyor mu? Riski nedir? Bitcoin ve Blockchain teknolojilerinin uzmanlarından dünyaca ünlü yazar Chris Skinner, CNN TÜRK Muhabiri Sinem Yöndem ve kameraman Serdar Çetin'e anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitcoin çılgınlığı dolandırıcıları harekete geçirdi

    Kimi bir sahtekarlık saadet zinciri diyor, kimi gelecek orada, gün gelip gerçek paranın dahi yerine geçebilir yorumunu yapıyor. Kripto para, internet aracılığıyla kullanılan, hiçbir merkezi otoriteye ya da aracı kuruma bağlı olmayan sanal para birimi anlamına geliyor. En yaygın ve popüleri de Bitcoin.

    Damada 'Bitcoin' taktı!

    Bitcoin, 21 milyon adetle sınırlı olarak oluşturulmuş durumda. Hali hazırda dolaşımda 16 milyon adetten fazla Bitcoin var. Yani 4 milyondan fazla Bitcoin dolaşıma girebilir. Yeni Bitcoin'lerin dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor. Bu şifreyi çözmek oldukça profesyonel bilgi ve teknik donanım gerektiriyor. Şifreyi çözen kişi 12,5 adet bitcoin kazanıyor. Şifreyle uğraşmak istemeyenler Bitcoin satan internet sitelerinden para karşılığı satın alabiliyorlar. Bitcoin'in kuru da tıpkı diğer para birimleri gibi arz ve talebe göre piyasada belirleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitcoin nasıl alınıyor, kazandırıyor mu?

    CNN TÜRK Muhabiri Sinem Yöndem ve kameraman Serdar Çetin, Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi için İstanbul'a gelen finans teknolojilerinin en başarılı isimlerinden yazar Chris Skinner ile Bitcoin ve Blockchain'in geleceğini konuştu. Chris Skinner, Bitcoin için "İnternet gibi küresel bir ağınız olunca, bu ağ için küresel bir para birimine ihtiyacınız oluyor. Bu Bitcoin mi olacak bilmiyorum ama sanal paranın gerçeğinin yerini alacağı günler görebiliriz. Ancak kimlik bilgilerinin gizliliği ve bir otoritenin denetimi altında bulunmaması yasa dışı işlemlere açık bir ortam da yaratabiliyor." dedi.

    Sanal para Bitcoin nasıl alınıyor, kazandırıyor mu

    "Blockchain teknolojisiyle pasaportlar, ehliyetler tarih olacak"

    Bitcoin'le birlikte son dönemde duymaya başladığımız başka bir terim de Blockchain. Blockchain devrimiyle her türlü kağıt belge tarihe karışabilir, her şey sanal dünyaya aktarılabilir. Chris Skinner, Blockchain teknolojisi hakkında ise şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte dünyanın en güçlü pasaportları

    "Blockchain'de bilgilerin kaydedildiği yerler, özel bir şifreleme ile kendinden gelen bir önceki ve sonraki block ile ilişki içinde bulunuyor. Bir yerden çıkan bilgi, karşı tarafa ulaşana ve kodlar eşleşip bu bilgi açığa çıkana kadar kimse tarafından erişilemiyor. Pasaportlardan, ehliyetlerden, kağıt bazlı kontratlardan kurtulup hepsini ortak paylaşımlı bir veri tabanına yükleyeceğiz..Örneğin Birleşmiş Milletler'in bir hedefi var. 2030 yılına kadar dünyada herkese bu sistemde yasal bir kimlik vermek. Çünkü dünyada 2 milyardan fazla kişi yok sayılıyor. Çünkü resmi olarak kayıtlı değiller. İnsan kaçakları ve fuhuş çetelerinin ilk yaptığı şey fiziksel kimliğini yok etmek oluyor. Ancak siz silinemeyecek bir yerde kayıtlı olursanız kimse kimliğinize dokunamaz."

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow