hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzman isim tek tek yanıtladı: KYK düzenlemesinde merak edilenler...

    KAYNAKCnnturk.com

    Milyonlarca öğrencinin beklediği karar çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan KYK kredisi alan öğrencilerin yalnızca ana parayı ödeyeceğini, faiz ve enflasyon borçlarının silindiğini açıkladı. Peki, bu borcunu hala faiziyle ödemekte olanlar için de geçerli mi? CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak, bu ve bunun gibi merak edilen bir çok sorunun yanıtını Vergi Uzmanı Murat Bal'dan aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte merak edilen sorular ve Vergi Uzmanı Murat Bal'ın yanıtları:

    ÖNCEDEN ALINAN FAİZLER GERİ ALINABİLİR Mİ?
    - Bu çok mümkün görünmüyor ama henüz yönetmelik çıkmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan böyle çalışmalar yaptıktan sonra ekip yönetmeliği hazırlıyor. Zannediyorum birkaç gün içerinde bu yönetmelik çıkacak. Yönetmelik çıktığında bu konuda net bir şey söylememiz mümkün. Ancak bundan önceki uygulamaları düşünürsek zamanında kanuna uygun olarak ödenmiş olan hiçbir borç devlet tarafından tekrar geriye iade edilmez. Genel kuraldır bu. Ancak tabii ki bu çıkacak olan yönetmeliğin nasıl çıkacağına da bakmamız gerekiyor. 

    TAKSİTLENDİRME OLACAK MI?
    - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığında kesin olarak bildiğimiz şey borç faizlerinin silinmesi yönünde. Anapara alınacak, bunu kesin biliyoruz. Bunun haricinde bir taksitlendirme yapılıp yapılmayacağına dair bir açıklama yapmadı Sayın Cumhurbaşkanı. Eğer bir taksitlendirme de yapılacaksa, burada da ufak bir endeks uygulanıp bir taksitlendirme yapılabilir. Yine bunu söylemek için çok erken, yönetmeliğin nasıl çıkacağına bakmamız gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BORCUN FAZLA GÖRÜNDÜĞÜ, EKLENEN FAİZİN ANA PARADA ÇIKTIĞI İDDİASI
    - Burada sistemsel bir hata söz konusudur. Devletin herhangi bir şekilde sildiği borcu tekrar anapara olarak üstüne koyması gibi bir durum söz konusu olamaz. Belki tarayıcılarını değiştirip, e-Devlet'e giriş yaptıklarında veya bir müddet bekleyip tekrar giriş yaptıklarında gerçek rakama ulaşabilirler. Sistemsel bir hata vardır. Herhangi bir art niyet olduğunu düşünmüyorum. 

    NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
    - Bu da tamamen yönetmeliğin içindeki maddelere bağlı olacak ama genel olarak söylemek gerekirse yönetmelik çıktıktan itibaren 1-2 ay kadar bir başvuru süresi tanınır. Bu süre içinde de eğer taksitlendirme yapılacaksa ona göre bir düzenleme yapılır. Eğer taksitlendirme yapılmayacaksa da bu başvuru ile birlikte bir süre tanınır. Borcun tamamı anapara olarak ödenmesi şartıyla kalan faizlerden devlet vazgeçer. 

    ŞİMDİYE KADAR ÖDENİLEN FAİZLER ANA PARA YERİNE Mİ GEÇECEK?
    - Öyle bir şey çıkacağını düşünmüyorum. Bizim Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu'na göre, zamanında kanuni olarak ödenen hiçbir parayı devlet geriye vermedi şu ana kadar. O geçmişte kaldı. O konuda ben tekrar bir iade yapılacağını düşünmüyorum. Yönetmelik tabii ki aksi yönde de bir uygulama yapabilir. Yapılırsa da genel uygulamanın tersine bir karar olur. 

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow