hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'de sözleşmeli tarım dönemi

    Türkiye'de sözleşmeli tarım dönemi başladı. Atıl durumdaki arazileri üretime kazandıracak Sözleşmeli Tarım Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Peki sözleşmeli tarımın ne gibi faydası olacak? Bu uygulama, meyve sebzedeki fahiş fiyatı durdurabilecek mi? Detayları CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak, İstanbul Ziraat Odaları Başkanı Ömer Demir ile aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarımda yeni bir dönem başladı. Tarlaya ekilecek ürün belirlenecek, çiftçinin zararının önüne geçilecek, gıdada risk sıfıra indirilecek.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ekilmeyen arazi kalmayacak, hepsini üretime kazandıracağız” sözleri üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti, sözleşmeli tarım uygulaması için çalışmalar bitti, yönetmelik yürürlüğe girdi. Peki sözleşmeli tarım nasıl uygulanacak?

    Türkiyede sözleşmeli tarım dönemi

    İstanbul Ziraat Odaları Başkanı Ömer Demir konuyla ilgili, “Fahiş fiyatın panzehiri sözleşmeli tarım, bölgesel tarım. Sözleşmeli tarım demek havza bazlı tarım demek köylüyü korumak üreticiyi de fahiş fiyata sebze meyve yememesi demek. Örneğin çiftçimiz bu bahçede elma üretiyor biz çiftçiye sizin bahçeniz buraya uygun arzu ettiğimiz elmayı üretirseniz biz sizin ürününüzü satın alacağız ve fiyatı budur diyeceğiz” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sözleşmeli tarım uygulaması sebze ve meyvede fahiş fiyat artışını durdurabilecek mi? Tarladan sofraya tüketici meyve ve sebzeyi daha uyguna alabilecek mi? Demir bu soruya, “Armut Bursa’da 8 lira, İstanbul'da 40 lira. Bu çarpık düzen son bulacak, biz diyeceğiz ki üreticimize diyeceğiz ki istediğimiz kriterde üret sana önden avans vereceğiz diyeceğiz burada devlet bunu şekerde yaptı” şeklinde yanıt verdi.

    Tarımda üretimin sistem üzerinden takip edileceği uygulama ile sigorta da zorunlu hale getirildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow