hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni asgari ücret ne kadar olacak? İşte senaryolar

    Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammı için kritik süreç aralık ayında başlıyor. Peki asgari ücrette olası senaryolar neler? CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz ile kameraman Ümit Sertabiboğlu, SGK Uzmanı Emin Yılmaz’a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milyonlarca çalışanı etkileyecek asgari ücrette kritik süreç başlıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan da asgari ücret zammına ilişkin "işçi ve işveren arasındaki denge gözetilecek" açıklaması geldi.

    Yeni asgari ücret ne kadar olacak İşte senaryolar

    Peki 2024 yılı asgari ücretinde olasılıklar ne?

    SGK Uzmanı Emin Yılmaz bu soruya, “Şu an 11 bin 402 liralık net, eğer yıl sonu enflasyonu yüzde 62 çıkarsa yüzde 35'lik bir zam alması öngörülüyor. 11 bin 402 TL'den 15 bin 422 liraya, eğer yıl sonu enflasyonu yüzde 65 çıkarsa o zaman da yüzde 37'lik zamla 11 bin 402 liradan 15 bin 708 liraya yükselecek” şeklinde yanıt verirken bir diğer olasılığı da “Yıl sonu enflasyonu yüzde 68 çıkarsa 11 bin 402 liradan yüzde 40'lık bir zam ile 15 bin 992 liranın kapısını çalmış olacak” şeklinde açıkladı.

    Yılmaz ayrıca asgari ücretliye zamma ek olarak refah payı gelmesiyle oluşacak ücrete ilişkin, “Enflasyon belirleyici nokta, enflasyonun üzerinde geçmiş dönemlerde zamlar yapılmış. Burada yüzde 40'lık zam üzerinden yüzde 10 refah payı verilirse yüzde 50'lik bir zam ile 17 bin 103 rakamına ulaşmayı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni asgari ücret ne kadar olacak İşte senaryolar

    Yeni askeri ücret pek çok kalemde değişiklikleri de beraberinde getirecek. “Baktığımız zaman 86 kalemi değiştiriyor, bunlardan bazıları işsizlik maaşı, bireysel emeklilik sistemindeki yüzde 3'lük katılım payı, askerlik ve doğum borçlanması değişecek, kıdem tazminatı değişecek, stajyer ücretleri gibi pek çok kalemi değiştirecek asgari ücret.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow