hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni asgari ücret neleri etkileyecek?

    Yeni asgari ücret, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, genel sağlık sigortası primleri gibi birçok kalemin yeniden hesaplanmasını beraberinde getirdi. Peki hangi kalemde ne kadar değişikliğe gidildi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asgari ücretin, net 8 bin 506 lira olarak belirlenmesiyle işsizlik ödeneğinden genel sağlık sigortası primine, kıdem tazminatından staj ücretine kadar birçok kalemde değişikliğe gidilecek.

    Yeni asgari ücret neleri etkileyecek

    Çiftçi esnaf prim ücretleri 3 bin 452 TL olacak. Asgari ücretli için tavan fiyat uygulaması 10 bin TL olarak belirlenecek. Yeni asgari ücretle işsizlik ödeneği 3900 bin ila 7900 TL arasında olacak. Asgari ücrete göre belirlenen engelli aylığı 1700 TL, 65 yaş alığı 2604 liraya yükselecek.

    Yeni asgari ücret artışı genel sağlık sigortası primlerini de etkiledi. Hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak için brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelen 300 lira 24 kuruş ödenmesi gerekecek. Bu rakamın ödenmesiyle kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlık hizmetinden yararlanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelir testine gidilip hanedekilerin kişi başı gelirinin brüt asgari ücretin üçte birinden yani 3 bin 336 liradan az hesaplanması durumunda ise GSS primleri devlet tarafından karşılanacak.

     

    Yeni asgari ücret neleri etkileyecek

    Doğum borçlanmasında bir çocuk için 720 günlük borçlanma tutarı 76 bin 861 TL olacak. Askerlik borçlanması 12 aylık tutar için 38 bin 430 TL’ye yükselecek.

    Bunların dışında, yeni asgari ücretle lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti, isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemin rakamları da değişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow