hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni asgari ücret neleri etkileyecek?

    Asgari ücrette zam oranı netleştikten sonra gözler asgari ücretin etkileyeceği diğer başlıklara çevrildi. Yüzde 49 zamlanan yeni asgari ücretle işsizlik maaşından kıdem tazminatının tavanına kadar pek çok başlıkta artış olacak. Peki rakamlar ne oldu? Detaylar haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asgari ücrete yüzde 49 zam yapılmasının ardından. Pek çok başlıkta da artış yaşanacak.

    Asgari ücretlinin kıdem tazminatı 20 bin 2 liraya yükselecek. Asgari ücretli bir çalışan, bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı hak ediyor.

    Yeni asgari ücret neleri etkileyecek

    Kıdem tazminat tavanı tutarı ise asgari ücrete göre belirlenmiyor. Kıdem tazminatının yıllık miktarı, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenen emeklilik ikramiyesini aşamayacağı yasayla belirlenmiş durumda. Kıdem tazminatı tavanı halen 23 bin 489 lira olarak uygulanıyor. Bu rakam ocak ayında yeniden belirlenecek.

    Bir diğer ödenek işsizlik ödeneği. Bu noktada sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınıyor. İşsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise asgari ücretin yüzde 80'i olarak hesaplandığından yeni asgari ücretle işsizlik ödeneği de artacak. Yeni asgari ücretin belli olması ile birlikte işsizlik ödeneğinde taban tutar 7.940,33, tavan tutar 15.880,66 seviyelerine yükselecek.

    İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle artacak. Staj yapanlar net asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak üzere ücret alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni asgari ücret neleri etkileyecek

    Ve emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması. Doğum ve askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin yüzde 32'sinden az bu tutarın 7,5 katından fazla ise yapılamıyor. Şu anda 143,08 TL olan prim tutarı yılbaşındaki artışla birlikte 213,18 TL’ye çıkacak.

    65 yaş aylığı, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından 4 bin 747 liraya çıktı.

    Ayrıca isteğe bağlı sigorta primini en düşük 6 bin 399 lira, en yüksek 48 bin 5 lira oldu. Genel Sağlık Sigortası primleri aylık 599,44 lira, yıllık ise 7200 liraya yükseldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow