hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni kıdem tazminatı sistemi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yeni kıdem tazminatı sisteminin detaylarını konuşmak üzere sosyal taraflarla bir araya gelecek. Tarih henüz net değil ama yeni sistemin şekillenmesi için mutabakat aranacak. Peki, taraflar ne diyor? Kırmızı çizgiler neler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlık kaynakları ''Kıdem tazminatı, işverenlerin takdirinde belirsiz bir alacak olmaktan çıkarılarak nakden ödenebilir hale getirilecek'' vurgusu yapılıyor. Tarih net değil ama detaylar için Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Sosyal taraflarla yani işçi işveren kesimi ile bir araya gelecek.

    Mevcut durumda kıdem tazminatı alabilmek için öncelikle son iş yerinde en az bir yıl çalışmak gerekiyor ve emeklilik, vefat hali veya işten çıkartılma gibi şartlar var.

    Kendi isteğiyle işten ayrılanlara ödeme yapılmaması gibi sorunlar yaşanıyor. Yeni sistem konusunda ise “Hak kaybı olacak mı? Fona ne kadar kesinti yapılacak? Sistem kimleri kapsayacak ve birikmiş kıdem tazminatlarının durumu ne olacak?” gibi başlıklar öne çıkan sorular arasında.

    HAK-İŞ İse mevcut sistemdeki sorunlar çözülmeli ama hak kaybı yaşanmamalı görüşünde.

    DİSK'in de temel itirazı ''hak kaybı yaşanır'' iddiası.

    TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise konu ile ilgili ''Mevcutta işsizlik sigortası, iş güvencesi ve kıdem tazminatının üçünün olduğu ender ülkelerdeniz. Bu 3 bacaklı sistem değişmeli. İşveren olarak maliyetimiz düşmeli. Önceliğimiz bu'' açıklamasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdi gözler taraflarla yapılacak toplantı ve sistemin detaylarının nasıl şekilleneceğinde.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow