hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yüzde 238 kazandırdı! Borsada yeniden halka arz rüzgarı mı başladı?

    Halka arz rüzgarı devam edecek mi? SPK’da yıl sonunda halka arz onaylarına biraz ara vermişti, yeni yıl ile birlikte yeniden hız kazandı. 2023’te 56 şirket Borsa İstanbul’a girerken yatırımcı 27 bin 652 lira ana para ile 65 bin 608 lira kar elde etti. Son verilere göre halka arzlar yüzde 238 kazandırdı. Halka arzlar aynı oranda kazandırmaya devam edecek mi? Yıl sonuna kadar tahmini kaç şirket halka arz olur? Prof. Dr. Abdülkadir Develi detayları aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Abdülkadir Develi detayları şu ifadelerle aktardı;

    Şu an talep görüyor. Geçtiğimiz yıl ifade etmiştik. Burada ciddi bir getiri söz konusu. Enflasyon ile mukayese dediğimiz ama çok üzerinde bir reel getiriden bahsediyoruz. Bu oldukça iyi. Yatırımcı burada şuna bakacak. 2023 yılında dövizde bakıldığı zaman enflasyonu gerisinde bir artış söz konusu oldu.

    Altındaki sürece bakıldığında İsrail-Filistin savaşından önce size göre %25 değerlenmiş bir vaziyette. Dolayısıyla burada yatırımcı borsaya daha fazla talep etme durumunda şu anda ve bu noktada da zaten 2023 yılının son çeyreğindeki kayıpları borsa hızlı bir şekilde ocak ve şubat ayında geri elde etti. Halka arzlar ilave bir getiri sağladılar.

    Bir taraftan şirketler ve firmalar açısından bakıldığı zaman özellikle politika faizi yüksek olduğu süreçlerde finansman ihtiyaçlarının karşılamanın makul yollarında en makul yol bu. Aslında diğer taraftan ise yatırımcı da şu süreç içerisinde küçük yatırımcı özellikle verilere baktığı zaman borsada bir ivmelenme durumu söz konusu. Halka arzlarda ise bunun ötesinde bir ivmeleme durumu söz konusu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halka arzlarda hemen bu noktada talep edildiği zaman, bunun getirisi olduğu bu noktada bir tecrübe edildi 2023 yılında.

    Dolayısıyla 2024 yılında da bu noktada bir diri bir talepten biz bahsedebiliriz. Bu enflasyonla mücadele noktasınız aslında iyi bir şey. Çünkü burada hem tasarruf eylemi artar hem tüketim eylemi burada azalır. Küçük yatırımcı özellikle daha az tüketerek, tüketimden kaçınacaktır. Bu enflasyonla mücadele noktasında oldukça önemli. Diğer taraftan ise bu yastık altındaki tasarruflarında üretime reel ekonomiye aktarılma söz konusu. Bu büyüme arttıracaktır.

    Bu sene özellikle genel trende de bakmak lazım. Bu yıl içerisinde tabi CDS’lerin düşmesi burada oldukça önemli. Türkiye'nin gri listeden çıkarılma süreci burada oldukça önemli. Ayın 7’sinde Türkiye’nin görünümünün pozitif olarak yükseltilmesi ve not artırımı söz konusu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow