hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dikkat: Kırmızı çamur yağabilir! Kuzey Afrika'dan çöl tozu geliyor

    KAYNAKCNN TÜRK

    Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor. Yurdun batısında toz taşınımı görülebilir. Peki, bu ne anlama geliyor? CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, yeni haftada Kuzey Afrika'dan taşınan çöl tozunun etkisi altına girecek. Sahra Çölü üzerinden gelen toz taşınımı, yurdun batısında çamur şeklinde yağışlara sebep olabilir. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Türkiye'ye iki yoldan toz gelir. Suriye, Irak'tan gelir, yüzeysel taşınımdır. Yüzeyden doğru gelir, 500 metre civarında yüksekliktedir. Bir de Kuzey Afrika'dan Sahra Çölü'nden gelir. Burada gördüğünüz gibi İç Anadolu'ya kadar geliyor. Bu sistem Avrupa'ya çıkıyor, Balkanlar'dan doğru geliyor. Perşembe günü değerler biraz daha artabilir." dedi.

    Dikkat: Kırmızı çamur yağabilir Kuzey Afrikadan çöl tozu geliyor

    Uzmanlara göre bu durum toprağı beslediği için tarım açısından faydalı ancak alerjisi olanlar ve özellikle astım hastaları için tehlikeli. Prof. Dr. Orhan Şen, "Biz buna kırmızı toz deriz. Sahra Çölü'ndeki rengi kırmızıdır bunun. İçerisinde demir bileşimi vardır, bu gübre yerine geçer. Ciğerlerimizde tahribat yapabilir, maske takmakta fayda var" uyarısında bulundu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow