hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstihkak davası nedir? Nasıl istihkak davası açılır?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İstihkak davası haciz sürecine davalı ve davacı arasında tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. Peki, istihkak davası nedir, nasıl açılır? İşte Avukat Ahmet Fatih Mete’nin istihkak davası ile ilgili CNN TÜRK’e özel açıklamaları…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstihkak kelime anlamı itibariyle hak edilen şey, hakkını isteme ve talep etme manasındadır. İstihkak haciz esnasında haczedilen bir malın üçüncü bir kişiye ait olduğunu iddia etmektir. Haciz esnasında bu iddiayı borçlu ileri sürebileceği gibi mal üzerinde maliklik iddia eden üçüncü bir kişi de ileri sürebilir.

    Haciz tutanağına geçirilen istihkak iddiasından sonra İcra Müdürlüğü haciz alacaklısına bir muhtıra göndererek istihkak iddiasına karşı ne cevap vereceğini öğrenmek istemektedir. Herhangi bir cevap verilmemesi durumunda istihkak yerinde görülecektir ve haczedilen mal üzerindeki haciz kaldırılacaktır.

    Kişi istihkak iddiasına itiraz ederse bu durumda İcra Müdürlüğü dosyayı İcra Mahkemesi’ne gönderecek ve onun bir yol göstermesini bekleyecektir. İcra Mahkemesi istihkak iddiasını yerinde görebileceği gibi bunu reddedebilecektir. İcra Mahkemesi’nin vermiş olacağı karar kesin niteliktedir.

    İcra Mahkemesi bu istihkak iddiasını reddebileceği gibi kabul de edebilir. Kabul etmesiyle birlikte haczin devamına ve istihkak iddiasında bulunan tarafa istihkak davası açması üzerine süre verecektir. İstihkak iddiasında bulunan taraf her zaman haciz esnasında hazır bulunmayabilir. Kişinin mülkiyet ve anayasal hakkının zayi olmaması için burada öğrenme tarihi esas alınacaktır. 7 ve 3 günlük süreler hak düşürücü süreler olup bunlara riayet edilmesi büyük önem taşımaktadır. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow