"Dizi ve oyunlardaki şiddet psikolojimizi bozuyor"
Psikolojimiz bozuldu mu? Dizilerde, bilgisayar oyunlarındaki şiddete özeniyor muyuz, tehlike büyük mü, sokak ne düşünüyor, işin uzmanı ne diyor? CNN TÜRK Muhabiri Fulya Öztürk ve kameraman Güngör Yılmaz, Uzman Klinik Psikolog Esra Ezmeci'ye sordu.
Çocukların, gençlerin oynadığı silahlı bilgisayar oyunları, her akşam evde izlediğimiz vurdulu kırdılı silahlı sahnelerin olduğu televizyon dizileri şiddete silaha özendiriyor mu, etkiliyor mu? Konu ile ilgili CNN TÜRK'e konuşan Uzman Klinik Psikolog Esra Ezmeci, oyunlardaki şiddetin özendirdiğini ve dizilerdeki şiddetin ise normalleştirildiğini söyledi.
Şiddet gösteren şeylerin daha çok izlenmesinin de bu yüzden olduğunun altını çizen Ezmeci, "İnsanların kişilik özelliklerinde gücü sevme yani gücün peşinden gitme var. Ama kişi ne oluyor; bir süre sonra o gücü de kendinden istiyor. İşte o zaman çok algılama ya da sorgulama becerisi gelişmemiş kişilerde şiddete eğilim maalesef artıyor. Devletimizin de yapacağı bir şey olursa belli standartlar getirilmeli ve bu kadar kolay olmamalı. Televizyon, bu çok izlenen dizilerin içindeki şiddetler bu kadar normalleştirilmemeli. Şiddet içerikli bilgisayar oyunlarına karşı da anne-babalar dikkatli olmalı. Anne-baba eğer kendisi zaten oturup işte internete bakıp, televizyonda dizileri açıp çocukların yanında sonra onları ‘Ama sen şiddet içerikli izleme.’ derse hiçbir işe yaramaz. Çok şiddet içerikli oyunları mutlaka aileler kontrol etmeli. Özellikle interaktif iletişim içinde oldukları, çevrimiçi şekilde yazışma içinde oldukları şeyleri mutlaka kontrol etmeliler" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Her 20 yetişkinden birini etkiliyor! Dr. Mehmet Öz çözümü verdi! 'ÇARŞAFIN ALTINA 1 TANE KOYMAK YETİYOR!'
'Modern Tıbbın Filozofu' Dr. Özlem Cankurtaran son yolculuğuna uğurlandı! Aman dikkat! Bu belirtilerle ortaya çıkıyor
Gebelik süreçlerinde dikkat: “Risk tarama testleri ve takiple ortaya çıkıyor”
Her kol ağrısı aynı değil! Boyun fıtığı ya da kalp hastalığı zannediliyor ama...
Ebeveynlere PFAPA sendromu uyarısı: Yüksek ateşe dikkat