hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Temiz havaya hasret kaldık

    Sağlıklı bir hayat için temiz bir ortamda nefes almak önemli. Ama yapılan bir araştırmada Türkiye'de Dünya Sağlık Örgütü'nün "temiz hava standartlarına" uyan şehir yok. Peki bu ne anlama geliyor? Şehirleri temiz tutmak için ne yapılmalı? CNN TÜRK ekibinden Samet Güner ve Alper Öztürk, Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk’e sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Iğdır, Kahramanmaraş, Ankara, İstanbul Kağıthane, İstanbul Göztepe gibi şehirlerde kesinlikle maskesiz gezmeyin.”

    Temiz Hava Hakkı platformunun yaptığı araştırmalara göre Türkiye'de hiçbir şehir Dünya Sağlık Örgütü’nün temiz hava standartlarına uymuyor. Bütün şehirler kirli hava soluyor.

    Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Dünya Sağlık Teşkilatı’nın özellikle partikül madde dediğimiz pm 2,5 ile ilgili bir standardı var. Bu, 15 mikrogram bölü metre küpten fazlası olamaz. Hava kirliliğine solunum yoluyla günde yaklaşık 15 metreküp yani 150.000 litre hava soluyoruz. Ve ciğerimize, yavaş yavaş kanımıza karışıyor. Sağlık üzerine ciddi hastalıklara neden oluyor” derken hava kirliliği ise insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Yapılan araştırmada, 2021 yılında Türkiye'de 42.000 kişi hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti. Öztürk’ün verdiği rakamlara göre Avrupa Birliği'nde ise bu değer her yıl 250.000 civarında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Temiz havaya hasret kaldık

    Peki hava kirliliğinden korunmak için neler yapılmalı? Öztürk, bu soruya “Bunun yanında da özellikle ısınmada, sanayide, ulaşımda, yeşil alan oluşturmada bir dizi acil önlem almamız lazım” sözleriyle yanıt verdi.

    Uzmanlar, vatandaşların da toplu taşıma kullanarak karbon salınımını azaltması ve evlerde de kullanılan enerjilerin düşürülmesi gerektiğinin altını çiziyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow