1 YILDA 107 SAAT | İstanbul trafiğinde kaybedilen zaman ömür tüketiyor
İstanbul'un trafik sorunu yapay zeka ile ölçüldü. 2024 yılında 97 bin 354 kaza kayıtlara geçti. Megakentte yıllık kayıp zamanın ise 105 saat olduğu belirlendi. Peki milyonlarca kişinin yaşadığı İstanbul'da trafik sorunu nasıl çözülür? Detaylar İlayda Karaca ve Doğukan Yıldırım'ın haberinde.
Kazalar, yanlış park edilen araçlar ve yetersiz toplu ulaşım. Vatandaşalar İstanbul trafiğinde ömür tüketiyor.
İstanbul'un trafik sorunu uluslararası araştırma şirketleri tarafından yapay zeka ile ölçüldü. 2024 yılında 97 bin 354 kaza kayıtlara geçti.
Trafik İstanbullular için bir çile haline geldi. Öyle ki veriler de çok dikkat çekici. Geçen yıl 105 saat bir vakit kaybı var trafikte. Peki bir çözüm yolu var mı?
İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaşım Merkezi Müdürü Prof. Mustafa Ilıcalı, “Trafik talebi, ulaşım talebi artıyor peki bunun karşılanması için ne lazım? Ulaşım kapasitesini arttıramıyoruz, mevcut sistem aynen devam ediyor. Çok önemli bir rakam yani 5 tam gününüz trafikte geçiyor ama o araştırmalara bakmadan trafiğin içerisindeyiz. Ben her gün hızımı ölçüyorum 10 km saate düşüyor. Bizim acil olarak kısa vadede denizin payı yüzde 2, denizi arttırmamız lazım. İstanbul’un 1200 km metroya ihtiyacı var. Bugün Ulaştırma Bakanlığının yarısını yapmasına rağmen daha 3’te 1’indeyiz. Demek ki İBB’nin birinci öncelik olarak kentsel dönüşümle beraber çözümleri uygulamaya koyması lazım” ifadelerini kullandı.
Yapay zekadan elde edilen sonuçlara göre trafik sıkışıklık seviyesi yüzde 41 olarak ölçüldü. İstanbul, bu oranla sıkışıklık sıralamasında Avrupa'da birinci, dünya genelinde 35'inci sırada yer alıyor.
Ilıcalı, “Türkiye’de de tekrar o saydığımız birçok AB ülkesine göre bizim yapmamız lazım. Acil çözümler olduğunu burada sıralıyorum bunları İBB’nin bir acil çözüm kurulu mu oluşturur, valilikle beraber gerekli uzmanlardan destek alınırsa, bu uygulanırsa İstanbul’da kısa vadede bir çözüm olur” diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TOKİ KAMPANYA BAŞVURU EKRANI: 250 Bin Sosyal Konut TOKİ Başvuruları Başladı Mı? Başvurular Nasıl Yapılacak, Şartlar Neler? www.toki.gov.tr Başvuru Ekranı
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Diplomasi trafiği: Peş peşe önemli görüşmeler! ABD-Türkiye görüşmelerinin perde arkası... Hande Fırat yazdı
ZİRAAT BANKASI İŞE ALIM SINAV TARİHİ: Ziraat Bankası 150 memur alımı başvurusu nasıl yapılır, şartları neler?
Side açıklarında görüntülendi! Turistler heyecan içinde izledi