hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    18 Mart’ta ne oldu? 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin önemi - Videolu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    18 Mart Çanakkale Zaferi, bu yıl Corona virüsü salgını nedeniyle alınan önlemlerin gölgesinde kutlanıyor. Birinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren ve dünyanın mazlum milletlerine ümit ışığı olan 18 Mart Çanakkale Zaferi, Türk Milleti tarafından dünya tarihine altın harflerle yazıldı. Peki, 18 Mart’ta ne oldu? Çanakkale Zaferi’nin önemi nedir? İşte, tüm yönleriyle 18 Mart Çanakkale Zaferi…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk Milleti’nin dünya tarihine altın harflerle yazdığı 18 Mart Çanakkale zaferi her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinliklerle anılıyor. Ancak bu yıl ki etkinliklere Corona virüsü salgını nedeniyle alınan tedbirler damgasını vurdu. Tedbirler nedeniyle anma etkinlikleri çeşitli kısıtlamalarla yapılıyor. Peki, 18 Mart’ın önemi ne? 18 Mart’ta ne oldu? İşte, 18 Mart Çanakkale zaferinin önemi…

    18 MART’TA NE OLDU?

    Her şey 1914'de Saray Bosna'da atılan bir kurşunla başladı. Bir süre sonra Osmanlı da Almanya'nın yanında savaşa girdi. Dünya 4 yıl boyunca kan, ateş ve gözyaşı içinde kaldı. Milyonlarca insan hayatını kaybetti. İtilaf devletlerinin donanması Çanakkale açıklarına demir attı. Amaçları belliydi. Çanakkale'yi aşarak başkent İstanbul ve İstanbul Boğazı'nı kontrol altına almak istiyorlardı. Böylece Rusya'ya yardım etmek daha kolay olacaktı. Ancak işler planlandığı gibi yürümedi.

    Başlangıçta önem verilmeyen bir operasyon 1. Dünya Savaşı'nın en önemli ve kanlı cephelerinden birine dönüştü. Dünyanın en güçlü, en gelişmiş silahlarıyla donatılmış savaş gemileri 1 ay boyunca tabyaları top ateşine tuttu. Mayın gemileri boğazda yol açtı. Gelibolu sahillerine her gün binlerce mermi yağdı. Ancak karşılarında güçlü bir direnç vardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nusret Mayın Gemisi sisli ve yağmurlu bir gecede Erenköy Koyu'na doğru yol alıyordu. Burası itilaf devletlerine ait gemilerin kullandığı ve top mevzilerinin dışında kalan bir yoldu. Elde kalan 26 mayın kıyıya paralel olarak 100 metre arayla buraya döşendi. Birleşik donanmanın ikmal için dönen Ocean, Bouvet ve Irrettable gemileri bu mayınlara çarparak patlamaya başladı. Üç gemi, inflexible, Golva ve Suffen de patlamalarda ağır yara aldı. Nusret Mayın Gemisi, boğaz muhaberesinin sonucunu değiştirdi.

    Fakat vazgeçmediler. Osmanlı Sahil Topçuları'nı ele geçirmek için kara harekatı yapmaya karar verdiler. 5 ayrı noktadan Gelibolu Yarımadası’na çıkarma yapıldı. Sekiz ay şiddetli çatışmalar oldu. Kumkale, Beşika, Bolayır, Seddülbahir, Arıburnu, Conkbayırı, Kabatepe, Anafartalar’daki kanlı çatışmalarda kazanan hep Türk Ordusu’ydu. 19. Tümen Komutanı Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal, o tarihi,

    "Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve komutanlar gelecek" sözünü işte burada söyledi. Çanakkale geçilemedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow