5 aşamada ‘Terörsüz Türkiye’ süreci
"Terörsüz Türkiye" süreci beş aşamalı bir plan çerçevesinde hayata geçirildi. Uygulama süreci başladı ve şu anda üçüncü aşamaya gelinmiş durumda. Bu beş evre hangi adımları içeriyor? Sürecin bundan sonraki aşamalarında hangi gelişmelerin yaşanması bekleniyor? İşte detaylar...
'Terörsüz Türkiye' süreci, 5 aşamalı bir planla hayata geçirildi. Uygulama süreci başladı ve şu anda 3. evrede bulunuluyor.
Kaynaklara göre, ilk evre Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın Ahlat’taki “iç cepheyi güçlendirelim” çağrısıyla başladı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamalarıyla son buldu.
İkinci evre, İmralı çağrısı ve DEM Parti’ye yönelik ziyaretlerle şekillendi. Şu an ise süreç, “fesih ve silah bırakma” adımlarını içeren 3. evrede ilerliyor.
Terör örgütünün silah bırakması için Irak, İran, Suriye ve Türkiye sahasında, her ülkenin kendi lojistik yapısına göre farklı mekanizmalar oluşturulacak. Bu dört ülkede toplam 8-10 bin civarında terörist olduğu tahmin ediliyor.
Irak’ta hükümetle yapılan görüşmeler çerçevesinde Kandil, Metina ve Zap bölgeleri boşaltılacak ve silahlar teslim alınacak.
Suriye’de ise Şam rejimi ile YPG arasındaki 8 maddelik anlaşmanın uygulanması hedefleniyor. Teröristlerin silah bırakması ve Suriye ordusuna katılmaları bekleniyor. Bu süreçte Şam yönetimi ile iş birliği yapılması planlanıyor. İran’ın da tasfiye sürecine destek vermesinin önemli olduğu vurgulanıyor.
Türkiye'de ise 50 ila 100 arasında PKK’lı terörist olduğu tahmin ediliyor. Bu çerçevede Türk Silahlı Kuvvetleri ile istihbarat birimleri koordineli şekilde çalışacak. 30 ila 50 kişilik üst düzey kadronun ise Irak’ta kalması ya da Avrupa’ya gitmesi muhtemel. Ancak genel beklenti, bu kişilerin Süleymaniye'de kalacakları yönünde. Silah bırakma süreciyle ilgili sahadaki gelişmelere dair MİT’in Cumhurbaşkanı’na rapor sunması bekleniyor.
Üçüncü evre kapsamında eş zamanlı olarak bazı adımların atılması da gündemde. Bunlardan biri de hazırlıkları süren infaz yasası değişikliği. Hasta ve yaşlı mahkumların cezaevinden çıkarılması, kayyum kararlarının istisnai hâle getirilmesi ve Öcalan’ın ailesi ile yakınlarının İmralı’ya gitmesine ilişkin düzenlemeler üzerinde duruluyor.
Bu adımların ardından, sürecin 4. evresi olan demokratikleşme ve yasal düzenleme aşamasına geçilmesi planlanıyor. Bu noktada Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin devreye girmesi ve siyasi partilerin bir araya gelerek yasal düzenlemeleri hayata geçirmesi öngörülüyor.
5. evre ise sosyolojik ve psikolojik bütünleşme evresi. Bu bölümün, zor, uzun, provokasyona açık ve büyük bir hassasiyetle takip edilmesi gereken bir süreç olduğu ifade ediliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Erdoğan'dan Arnavutluk'ta önemli mesajlar! Diplomasi trafiği
Batman'da ele geçirildi, yakılarak imha edildi! Tam 2 ton...
İSTANBUL BARAJLARI DOLULUK ORANLARI 16 MAYIS: İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç oldu?
Terör örgütünün fesih kararı! Yeni sürecin detayları: PKK, Kandil’i terk edecek! Abdulkadir Selvi yazdı...
HABER... Dünyanın gözü İstanbul'daydı! Erdoğan - Zelenski görüşmesinin kodları!