hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti'nin 19 yılı | Video

    Adalet ve Kalkınma Partisi 19'uncu kuruluş yıl dönümünü kutluyor. "Erdemliler hareketi" olarak yola çıkan Recep Tayyip Erdoğan ve yol arkadaşlarının 2001'de kurduğu AK Parti, geride kalan 19 yılda tüm seçimlerde başarılı oldu. Tek başına iktidarını koruduğu yıllar boyunca AK Parti pek çok reforma ve yeniliğe imza attı. Kuruluşunu, mesajlarını, 19 yılda aldığı yolu ve kilometre taşlarını vizör haberimizde derledik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuruluş günü, kürsüdeki mesajı netti Erdoğan'ın, "Eskisi gibi olmayacak" dedi, yeni siyaset anlayışıyla yola çıktıklarını tüm dünyaya ilan etti.

    Yurt gezilerinde sürekli vatandaşın nabzını tutuyordu Erdoğan, "taşralı" eleştirisini seçmene sormuştu. Kuruluş günü, kürsüde anlattıkları AK Parti'nin izleyeceği siyaset için en önemli işaretleri veriyordu.

    Millet iradesi, adalet, özgürlük, ekonomik istikrar, kalkınma. AK Parti'nin en sık dile getirdiği kavramlar oldu. Bu çizgiyle yola çıkan AK Parti 74 kişilik kurucular kurulu listesini İçişleri Bakanlığı'na teslim edip resmen kurulmasından bir gün sonra 51 milletvekili ile Meclis'te grup kurdu.

    Sonraki gün de kurucular kurulu Recep Tayyip Erdoğan'ı oy birliği ile genel başkanlığa seçti. Erdoğan ilk grup toplantısına girişinde uzun süre ayakta alkışlandı.

    "Hoşgörü sahibi olmamız ülke ve millet çıkarları söz konusu olduğunda kükrememizi engellemez." İlk grup toplantısındaki bu mesajı çok konuşuldu. Partinin izleyeceği yolun temellerinden biri olduğu sonradan anlaşıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ertesi yıl yüzde 34.63 oy oranıyla tek başına iktidar oldu AK Parti. Lideri Recep Tayyip Erdoğan siyasi yasaklı olmasına karşın gösterilen başarı sonraki seçimlerde de sürdü. Erdoğan 15 Mart 2003'te başbakan oldu.

    Seçmene verilen söz demokratikleşmeydi. Hemen her alanda reformlar yapılmaya başladı. Siyasetin sivilleşmesi özgürlük ve kalkınma için önemli ihtiyaçtı, askeri vesayetle mücadele dönemi başladı. Milli Güvenlik Kurulu sivil yapıya dönüştürüldü.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan siyasetteki yeni rüzgarı hükümette ve devlet yönetiminde de estirecekti. Türkiye bir dönüşüm sürecine girdi.

    AK Parti'nin yeni siyaset anlayışıyla Erdoğan'ın ülke yönetiminde izlediği çizgi arasındaki paralellik konuşmalarından izlenebiliyordu.

    Türk lirasından altı sıfırın atılması kimilerine göre imkansızdı, 2005'te gerçekleşti. 14 Mayıs 2013'te son ödemenin de yapılmasıyla Türkiye'nin IMF'ye borcu sıfırlandı.

    AK Parti'nin ilk yıllarından itibaren pek çok köklü değişiklik ve reform hayata geçmeye başladı.

    Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde öğretim ve kültürel faaliyetlerin önü açıldı. Kürtçe yer isimlerin kullanmasına imkan tanındı, Kürtçe yayın yapan devlet televizyonu kuruldu. Ana dilde savunma hakkı tanındı. 1974'ten sonra Hazine'ye devredilen azınlık vakıfları gayrımenkulleri iade edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğitim alanında, her ile üniversite açıldı, üniversite sınavlarında katsayı farkı uygulaması kaldırıldı. Tüm öğrencilerin eğitime eşit şartlarda erişebilmesi sağlandı.

    Ve başörtüsü sorunu. Uzun yıllar çözülemeyen sorun AK Parti iktidarında ortadan kalktı. Devlet kurumlarına ve okullara kılık kıyafet serbestisi geldi. Meclis'te ilk başörtülü milletvekilleri görev yapmaya başladı.

    AK Parti, iktidarının 5 yılında Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir krizle karşı karşıya kaldı. Uzun süre Cumhuriyet mitingleri düzenlendi ardından yakın tarihe "e-muhtıra" olarak geçen 27 Nisan 2007 bildirisi yayınlandı. Genelkurmay'ın yayınladığı bildiriye hükümet, net tavır aldı, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci devam etti.

    11. Cumhurbaşkanı seçim sürecinde 367 oy krizi olarak siyaset tarihine geçen çalkantılı dönemden, erken seçimle ve seçimdeki başarısıyla çıkmayı bildi. 22 Temmuz 2007'de AK Parti sandıktan oylarını arttırarak çıktı, 28 Ağustos 2007'de ise AK Parti'nin adayı cumhurbaşkanı oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ardından anayasa değişikliği çalışmaları başlatıldı. 21 Ekim 2007'de Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi referandumla Anayasa girdi. Halkın yüzde 69'u "evet" dedi.

    Anayasa Mahkemesi, AK Parti'ye açılan kapatma davasını 30 Temmuz 2008'de karara bağladı. 6'ya karşı 5 üye kapatmaya "hayır" dedi, nitelikli çoğunluk sağlanamadığı için parti kapatma talebi reddedildi.

    2010'da yılında Anayasal değişikliğiyle de Anayasa Mahkemesi'nin yapısı demokratikleştirildi. Bireysel başvuru hakkı getirildi.

    10 Ağustos 2014'te yapılan seçimde oyların yüzde 52'sini alan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı oldu.

    2012 yılından itibaren Fetullahçı Terör Örgütü, AK Parti ve hükümetine yönelik bazı eylemlere başladı. 7 Şubat 2012'de MİT Müsteşarını ifadeye çağrılmasıyla başlatılan hareket engelledi. Ardından 17 Aralık 2013'te, siyasi tarihe 17-25 Aralık olarak geçen FETÖ'nün yeni hamlesi devreye girdi. Amaç hükümeti yolsuzluk gerekçesiyle düşürmekti. Bu süreçte de başarılı olamayan örgüt bu kez 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    15 Temmuz 2016'da AK Parti iktidarına ve Türkiye Cumhuriyetine karşı en kapsamlı hain silahlı kalkışmada Fetullahçı Terör Örgütü yenilgiye uğradı. Cumhurbaşkanı'nın dik duruşu ve Türk milletinin ülkesine sahip çıkması sonucunda darbe girişimi önlendi.

    Darbe girişimi sonrası kamu kurumlarında büyük temizlik başladı. TSK ve diğer devlet kurumlarında tespit edilen FETÖ üyeleri ihraç edildi. TSK komuta yapısı değiştirildi, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları, Milli Savunma Bakanı'na, Jandarma ve Sahil Güvenlik, İçişleri Bakanı'na bağlandı.

    Silahlı kuvvetlerde yenilenmeyi, birbiri ardına sınır ötesi operasyonlar takip etti. Fırat Kalkanı Harekatı'yla DEAŞ, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla PKK-YPG Türkiye sınırında varlık gösteremez duruma geldi.

    AK Parti için yeni bir dönem başlıyordu. Darbelere imkan vermeyecek, güçlü bir hükümet sistemi oluşturulması amacıyla yeni anayasa değişikliği çalışması başladı. Türkiye'nin yeni yönetim sistemi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olacaktı.

    16 Nisan 2017'de Türkiye sandık başına gitti, referandumdan evet çıktı ve Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçti. 21 Mayıs 2017'de Erdoğan AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresinde AK Parti Genel Başkanı oldu.

    24 Haziran 2018 seçimlerine AK Parti MHP ile birlikte Cumhur İttifakı olarak katıldı. Sandığa hem cumhurbaşkanı hem de genel seçim için oy atıldı. Erdoğan oyların yüzde 52,59'unu alarak Cumhurbaşkanı seçildi. Yeni sistemde yeni kabineyi oluşturan Erdoğan, siyaset dışından ama alanında başarılı isimleri devlet yönetimine bakanlıklara getirdi.

    2019 yılı ise dış politika ve savunmada öne çıkan sonuçlar doğurdu. Libya ile deniz yetki alanı anlaşması, araştırma ve savaş gemileriyle Doğu Akdeniz'de Türk hakları daha güçlü vurgulanmaya başladı. Ve dünyayı sarsan pandemi sürecinde, zor durumdaki ülkelere yardımlar ve sağlık yönetimindeki adımlar AK Parti'nin ve Türkiye'nin dünyada da takdir toplamasıyla sonuçlandı.

    İşte AK Parti 19'uncu yaşını, geride bırakılan tüm bu süreçlerin ardından kutluyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow