hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akşener Kurultay'da aday olmayacak! İYİ Parti'de liderlik yarışına kimler girecek?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Meral Akşener ‘Aday değilim’ açıklamasının hemen ardından İYİ Parti’den Müsavat Dervişoğlu ve Koray Aydın'dan ‘Adayım’ açıklamaları geldi. İYİ Parti kulislerinde neler konuşuluyor? CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova detayları anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 27 Nisan'da yapılacak seçimli olağanüstü kurultayda genel başkanlığa aday olmayacağını açıkladı.

    Bu duyurunun ardından İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu ile  İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Koray Aydın adaylıklarını duyurdu. 

    Koray Aydın sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: 

    "Büyük Türk milleti, Değerli İYİ Partililer, Bilindiği üzere İYİ Parti’miz, 27 Nisan 2024 tarihinde Seçimli Olağanüstü Kurultay kararı almıştır. Bu bağlamda kararın alındığı günden bu yana milletvekillerimiz, parti yöneticilerimiz, il ve ilçe başkanlarımız, kurultay delegelerimiz ve partimize emek vermiş pek çok dava arkadaşımızla yürüttüğümüz istişareler sonucunda Genel Başkan Adayı olmaya karar vermiş bulunmaktayım. Büyük fedakarlıklarla Partimizi kuran, bugünlere getiren, aldığı Olağanüstü Kurultay kararıyla Partimizin önünü açan ve yeniden aday olmayacağını açıklayan Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’e teşekkür ediyorum. Kurucu Teşkilat Başkanı olduğum ve bir evlat gibi büyüttüğümüz İYİ Parti’mizi yeniden ayağa kaldırmak, Türkiye’ye yeniden umut olmasını sağlamak ve Partimiz için emek veren bütün dava arkadaşlarımızı birlik, bütünlük ve kardeşlik hukukuyla bir araya getirmek amacıyla; kutlu bir yola çıkmış bulunuyoruz. Niyetimiz hayırdır, akıbetimiz hayır olsun. Yüce Allah yar ve yardımcımız olsun. Adaylığımla alakalı kapsamlı açıklamayı ilerleyen günlerde gerçekleştireceğim. Açıklamamızın yeri, tarihi ve saatini sosyal medya hesaplarımızdan duyuracağız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müsavat Dervişoğlu da Meral Akşener'in 'Kurultayda aday olmayacağım' açıklaması sonrası sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

    Dervişoğlu, "Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener, 27 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Olağanüstü Kurultayımızla ilgili bir açıklamada bulunmuş ve kapsamlı bir değerlendirmeyle birlikte aday olmayacaklarını kamuoyuna ilan etmişlerdir. Aldıkları kararı her zaman olduğu gibi saygıyla karşılıyorum. Böylesini kritik bir eşikte gelişmelere kayıtsız kalabilmem ve tarihin üzerime yüklediği sorumluluktan uzak durabilmem mümkün değildir. Sürecin, usulüne ve geleneklerimize uygun olarak yürütülmesini temin amacıyla; öncelikle partimizin kurulduğu günden itibaren büyük emekler sarf ederek bugünlere gelmesini sağlayan Kurucu Liderimiz ve aile büyüğümüz Sayın Meral Akşener’i ziyaret edip hayır duasını alacak, sonrasında da değerli dava arkadaşlarımız ve teşkilat mensuplarımızla birlikte partimizi TBMM’de temsil eden değerli milletvekillerimizle istişarelerde bulunacağım. Aldığımız kararın ülkemize, milletimize ve partimize hayırlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ederim. 27 Nisan 2024 tarihinde yapılacak olan seçimli olağanüstü kurultayda genel başkanlığa aday olacağımı kamuoyunun bilgi ve takdirlerine arz ederim" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova konu ile ilgili şu detayları aktardı;

    Müsavat Dervişoğlu ile konuştum ve ‘Akşener’in aday olmayacağını biliyor muydunuz?’ diye sordum.

    Dervişoğlu, ‘Aday olmamasını bekliyordum’ diyerek süreci usulüne ve geleneğe uygun yürüteceğini vurguladı.

    Müsavat Dervişoğlu önce Meral Akşener, sonrasında partinin kurucuları ile görüşecek. Ardından teşkilat ve milletvekilleri ile bir araya gelecek. 27'sine kadar bazı il ziyaretlerinde bulunacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dervişoğlu’nun adaylık kararını açıklamadan önce Koray Aydın ile görüştüğünü öğrendim. Ona düşüncesini iletmiş.

    İYİ Parti’nin milliyetçi ekseni olarak Dervişoğlu ve Aydın hep bir arada düşünüldü. Hatta adaylık konusunda ikisinden birinin olabileceği, birbirlerine rakip çıkmayacakları da ifade ediliyordu. Nitekim Dervişoğlu'ndan 1 saat sonra Koray Aydın da Kurultay'da aday olacağını açıkladı.

    Kulislerde Müsavat Dervişoğlu'nun Meral Akşener'in desteğini alabileceği konuşulmaya başlandı. Akşener’in Kurultay'da onu işaret edebileceği yönünde yorumlar var. Ama Koray Aydın da güçlü bir isim. Eski teşkilat başkanı ve partinin kurucu isimleri arasında yer alıyor. Aydın, rakiplerini zorlayacaktır.

    Şu ana kadar adaylık açıklayan Koray Aydın, Tolga Akalın ve Müsavat Dervişoğlu, MHP kökenli yani yarış milliyetçiler arasında geçecek gibi görünüyor.

    Bu nedenle partinin merkez sağ eksenden kayabileceği endişesinde olan bir ekip var. Hatta bu ekibe göre, seçimi kaybetme gerekçeleri arasında HDP/DEM çizgisi ile itham edilmekten kaynaklı bir ispata dönük aşırı milliyetçi tavır izlenmesi de var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolayısıyla merkez siyaseti temsil edecek veya toparlayıcı rol oynayacak birileri aday olarak çıkar mı o cenah da değerlendirme sürecinde.

    Eski Genel Sekreter Antalya Milletvekili Uğur Poyraz da tabanın nabzını tutuyor. Aradım ve ‘Aday mısınız?’ diye sordum "İYİ Parti’de adaylığa delege ve teşkilat karar verir. Delege ve teşkilat aday seçmez. Adaya görev verir. Siyasette teşkilata baktığım yer budur" dedi.

    Anladığım kadarıyla talep görürse aday olabilir.  Meral Akşener içinse katıldığı TV programında ‘Aday olmayacağını düşünüyorum’ demişti. Akşener’in kararını sordum; "Meral Akşener, söylediği her sözü hayata geçirmek için büyük mücadele etmiştir. Her zaman sözünün arkasında durmuştur benimki dilek temenni değildi, bir düşüncemi söylemiştim" dedi.

    Aday olanlar ve potansiyel adaylık için nabız tutanların yanı sıra, teşkilatın ‘Yavuz Ağıralioğlu'nu ikna edin gelsin’ baskısını birçok isme yaptığı da parti kulislerinde konuşuluyor. Hatta edindiğim bilgilere göre, adaylık düşünen bazı isimler kendisini arayıp ‘Beraber olalım’ diyor.

    Ama Ağıralioğlu bir süredir yeni parti kurmak için istişareler yürütüyor. Hatta genel merkez binası bile baktı. Kendisine sordum, ‘İYİ Parti’ye dönecek misiniz?’ ve Ağıralioğlu "Benim hem İYİ Parti hem genel siyasi süreçle ilgili söyleyeceklerim bitti. Emek eden, partinin yükünü çekenlerin konuşma zamanı geldi. İYİ Parti’nin çok kısa zamanda Türk siyasetinde ümide yürüyüp, kısa zamanda oy kaybetmiş olmasının muhasebesinin kamuoyu ile tartışılacağı bir 20 gün var önümüzde. Adaylarla ilgili süreci de takip edeceğiz. Benim şu an konuşmam doğru olmaz ama Meral Akşener'in ayrılmasının Türk siyasetine kazandırdığı bir şey var. Bedel Ödemek, sorumluluk almak Türk siyasetinde pek alışık olmadığımız bir durum kıymetli bir şeydir" dedi.

    Ağıralioğlu şu an uzaktan da olsa süreci takipte, önceliği parti kurmak.

    Ağıralioğlu İyi Parti’den istifa ederken 2011 yılında parti içi iktidar mücadelesi vermeyeceğini, hiçbir arkadaşı ile rekabete girmeyeceğini söylemişti. Buna sadık kalmak adına da zaten istifa etmişti. Dolayısıyla sanırım Ağıralioğlu herkesin ortak mutabakatı olmadan dönmeyi düşünmeyecektir.

    Adaylık için Kürşat Zorlu ve Buğra Kavuncu isimleri de konuşuluyor. İYİ Parti’de adaylık için delege sayısının 20'de birinin imzası gerekir. Neredeyse 1300 delege var yaklaşık. Yani adaylık için kaba hesapla 70 delegenin imzası gerekecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow