hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arabuluculuk sistemi nasıl işleyecek?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Yeni yılla birlikte iş davalarında yeni bir dönem başladı. Artık çalışanlar mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurmak zorunda. Yaklaşık 400 bin uyuşmazlık dosyası önce arabulucuya gidecek, uzlaşı sağlanamazsa yargı yolu açılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşçi-işveren davalarında artık yeni bir dönem başladı. Yeni yılla birlikte taraflar dava açmadan önce arabulucuya gitmek zorunda. Uygulamanın ilk günü Bakırköy Adliyesinde gerçekleşti. Arabuluculuk uygulamasıyla, mahkemelerin yükünün azaltılması ve daha hızlı çözüme ulaştırılması amaçlanıyor.

    Peki süreç nasıl işleyecek?

    İş sözleşmesi feshedilen çalışan, mahkemeye gitmeden önce fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade isteğiyle arabulucuya başvurmak zorunda. Arabulucu görevlendirildikten sonra üç hafta içinde karar verilmesi gerekiyor. Arabuluculuk uygulaması sonunda anlaşmaya varılırsa, uzlaşma belgesi düzenlenecek ve taraflarca imzalanacak. Arabuluculuk süreci sonucunda işçi ve işveren işe iade konusunda uzlaşamazsa, arabulucu tarafından son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilecek. İşe iade talepleri gibi, ihbar ve kıdem tazminatı, fazla çalışma ücreti, ücretli izinde maaş, genel tatil ücretleri ve tazminatlar gibi ihtilaflar da öncelikli olarak arabulucuya başvurulması gereken konular arasında yer alıyor. Arabulucuya başvuruda ücret ödenmeyecek. Anlaşma sağlanırsa ücret tutara göre belirlenecek. Bağımsız ve tarafsız arabulucular sayesinde sorunlar hem daha kısa sürede hem de mahkeme masraflarına gerek kalmadan daha az maliyetle çözülebilecek.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow