hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'un ulaşım sorunu nasıl çözülecek?

    KAYNAKCNN TÜRK

    İstanbul'da zaman zaman duraklarda mahşeri bir kalabalık oluyor. Metrobüsler ya kaza yapıyor ya da arıza veriyor. Metro duraklarındaki yürüyen merdivenler duruyor. Seferler aksıyor. İstanbullu isyan ediyor. CNN TÜRK Muhabiri Çağdaş Evren Şenlik ve Kameraman Emir Ünlü İstanbul'un ulaşım dosyasını açtılar. Sokağa çıktılar ve megakent sakinlerine mikrofon uzattılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    METRO VE METROBÜSLERDEKİ KALABALIK İSYAN ETTİRİYOR

    Avrupa ve Asya kıtaları arasındaki mesafe yaklaşık 52 kilometre. Metrobüsler kıtalar arası 24 saat mekik dokuyarak günde yaklaşık 1 milyon kişiyi taşıyor. Uzmanlara ve vatandaşlara göre metrobüslerin mevcut kapasitesi, megakentin 16 milyonu aşan nüfusunun ulaşım ihtiyacı için yetersiz kalıyor.

    Akademisyen Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ''Dünkü yolculuk sayılarını veriyim denizden 178 bin 602 yolculuk olmuş. Metrobüs 1 milyona yaklaşmış. Lastik tekerlekli İETT Özel Halk Otobüslerinin toplamı yüzde olarak %56’ya 4 milyon 834 bine ulaşmış raylı sistem 3 milyon 661 bin, Marmaray 714 binle %8, metrobüsün birdaha bak tekrar söylüyorum metrobüs 1 milyon %11 yolculuk almış. Metrolarda 2 milyon 940 binden %34 yolcu almış.'' açıklamalarını yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ilıcalı, ''Metrobüsün yoğunlaştırılması mevcut metrobüsün kapasitesinin artırılacak otonom sisteme dönüştürülmesi acil trafik mühendisliği çözümleri denizin acil kullanılması lazım. Bak bugün %2 kullanılıyor. Yolculuklar içerisinde halbuki biz bunu pandemi sürecinde bir önerimizle ücretsiz olmasını önermiştik. %4’lere çıkmıştı bu tip işletme öneriler alınabilir yollarda bir şerit toplu ulaşıma ticari taksiye ayrılabilir.'' dedi.

    İSTANBUL'DA YAŞAYAN VATANDAŞLAR ULAŞIM ÇİLESİ İÇİN ÇÖZÜM BEKLİYOR

    Toplu taşıma araçlarındaki yoğunluğun yanı sıra yaşanan arızalar ve kazalar da İstanbullular için kabus olmuş durumda. İstanbullular ise bu sorunlara artık bir çözüm bekliyor.

    Ilıcalı, ''Ayrıca size çok önemli bir bilgi daha vereyim, bugün yani toplu ulaşımdaki kapasiteyi arttırmak için mevcut sistemlerde de vagon sayısını arttırarak hadway dediğimiz taşıt aralığını zaman açısından bir buçuk dakikalara kadar yüksek teknoloji kullanılırsa bunu düşürmek mümkün.'' dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow