hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atatürk'ün 109 yıl önce yazdığı emir

    KAYNAK DHA

    Çanakkale Savaşı'na ait birçok özel belge ve arşivin bulunduğu Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi'nde, Mustafa Kemal Atatürk'ün kendi el yazısı ile yazdığı emir de bulunuyor. O emirde, düşman kuvvetlerin Türk birliklerine özellikle Ramazan Bayramı'nda saldırabileceği endişesi yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ramazan ayında saldırabilir, bayram havasından yararlanmak isteyebilirler."

    İleri görüşlülüğü, savaş stratejileri ve önemli tespitleri ile hem nasıl bir lider hem de iyi bir asker olduğunu ortaya çıkaran belgeler, savaşın kalbinde, Çanakkale’de ortaya çıktı.

    Atatürkün 109 yıl önce yazdığı emir

    Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi'nde, birçok özel belge, arşiv ve koleksiyon kitap bulunuyor. 19'uncu Fırka Kumandanı Albay Mustafa Kemal'in 23 Temmuz 1915 tarihinde 57'nci Alay Kumandanlığına yazdığı emir de bu belgeler arasında yer alıyor.

    Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Çanakkale Savaşları sırasında savaşın en şiddetli anları bir Ramazan ayı içerisine denk gelmiş. Bununla alakalı birçok belge elimize geçti. Mustafa Kemal Atatürk'ün örneğin kendi el yazısı ve imzalı belgesinde o dönemin şartlarındaki ramazan ayıyla bir emir var. Oradaki emrin ihtivasında bizim için kutsal olan Ramazan Bayramı gününde taarruza kalkabileceği endişesi var ve dikkatli ve tedbir olunması emri var” şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atatürkün 109 yıl önce yazdığı emir

    Mustafa Kemal Atatürk, bu yazı ile Türk askerini, bayram havasından yararlanmaya çalışan düşman kuvvetlerine karşı uyarıyor. Bu belgeler, Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi'nde muhafaza ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow