Bal diye zehir mi yedirdiler?
Tarım ve Orman Bakanlığı, güncellenen taklit ve tağşiş listesinde ünlü bir bal markasını da ekledi. O marka balda yasaklı maddeler bulundu. Peki, bu yasaklı maddeler neler? CNN TÜRK ekibinden Kübra Aydın ve kameraman İlayda Naz Yalçınkaya'nın haberi.
Ünlü markalar raflarda yerini alsa da denetimden kaçamadılar.
Taklit tağşiş ürünler listesinde balda da sahtecilik belirlendi. %100 doğal olması gereken balda şekerli karışım olduğu tespit edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 1 Ekim’den itibaren 1378 firmayı ifşa etti. Son listeye göre, doğal balın yanı sıra yabancı maddelerin bulunduğunu açıkladı. Peki, sahte bal anlaşılabilir mi?
Gıda Mühendisi Nurten Sırma bu soruya, “Hasat edilmiş gerçek balın içerisinden bir miktarını alıp içerisine fruktoz şurubu veya glikoz şurubunu oranlayarak ilave edip bunun satılması balda tağşiş demektir. Yukarıdan akıtılıp ince ince kesildiyse gerçek baldır veya alev alırsa gerçek baldır, şeklinde şimdi bunların tamamı bir balın orijinal bir bal natural bir bal olup olmadığını göstermez. Yüzde yüz sahtecilik yapanlar da bundan istifade ediyor çeşitli deneylerle kandırıyorlar” şeklinde yanıt verdi.
Uzmanların, doğru bal seçebilmek için önerileri neler?
Nurten Sırma, “Sahteciliklerin azalması adına denetlemelerin artması gerekir bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenen yerleri seçin. Gida.tarım.gov.tr buradan listeye ulaşabilirler bu özel linktir” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bu illerde yaşayanlar dikkat! Meteoroloji uyardı: Kuvvetli yağış ve rüzgar alarmı!
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Mattia Ahmet Minguzzi cinayetinde yeni görüntü: Nasıl öldürdüğünü gülerek anlattı
Sokak ortasında vahşet! Bahar'ın katilinin ifadesi ortaya çıktı
Edirne'de "Kakava ateşi" yakıldı, binlerce kişi baharın gelişini böyle kutladı