"Barış için 'yüreğimiz' elimizde" Sırrı Süreyya Önder kimdir?
Geçirdiği kalp rahatsızlığı sonrası 62 yaşında hayatını kaybeden Sırrı Süreyya Önder, çok yönlü kişiliğiyle, üstlendiği rollerle sanat ve siyaset sahnesine damgasını vurdu. İşte Önder’in Adıyaman Kahta'da başlayıp, setlerden geçip, Meclis Başkanvekilliğine kadar uzanan hayat hikayesi...
SIRRI SÜREYYA ÖNDER'DEN ACI HABER
Yorgun kalbine rağmen durmamış, son zamanlarını Terörsüz Türkiye sürecine adamıştı. Her zaman partisinin baş aktörlerinden biriydi. TBMM Başkanvekili, Milletvekili, Senarist, Yönetmen, Oyuncu, Gazeteci, Yazar... Sırrı Süreyya Önder, hem siyasetin kritik noktalarında görev almış hem de başkentin ciddi havasına renk katan bir isimdi.
"BARIŞ İÇİN 'YÜREĞİMİZ' ELİMİZDE"
İsmini son dönemde MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan Terörsüz Türkiye sürecinde fazlaca duymuş, hem İmralı'ya giden heyette, hem siyasi partileri ziyarette hem de Cumhurbaşkanı'nın kabulünde yüzünü görmüştük. Peki, 7 Temmuz 1962 yılında Adıyaman Kahta'da başlayan yaşamı nasıl oldu da önce setlere, sonra Meclis koridorlarına kadar uzandı?
HEM YÖNETMEN HEM TBMM BAŞKANVEKİLİ
Sırrı Süreyya Önder, Türkmen bir ailenin mensubuydu. Anlattığına göre, ortaöğretim yıllarında babasından kalan bazı edebiyat kitaplarını bulup okumaya başlamasıyla sosyalist fikirlere yöneldi. Gençliğinde, sosyalist gruplar içinde yer aldı.
Liseyi bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanıp başkentin yolunu tuttu. 12 Eylül 1980 darbesi olduğunda 18 yaşındaydı. Ertesi yıl siyasi çalışmalarından dolayı tutuklandı. Hep esprili hem nüktedan oldu. Cezaevine girerken de böyle gülümsedi fotoğraf karesinde.
Yedi yıl hapis yattı. Cezaevinden sonra İstanbul'a giderek çeşitli işlerde çalıştı. Kentin tek fotoğrafçısında çırak olarak çalışmaya başlaması sinemaya adım atmasını sağladı.
2006'da "Beynelmilel" filminin senaryosunu yazdı. Filmin yönetmenlerinden biriydi. Önder'in hayatından esintiler taşıyan ve kendisinin de küçük bir rol oynadığı film beğeni kazandı. "Emret Komutanım", "Sis ve Gece", "Ada: Zombilerin Düğünü", "Ejder Kapanı", "Yer Altı", "Düğün Dernek" gibi filmlerde senarist, yönetmen, senaryo danışmanı ve oyuncu olarak yer aldı.
Her kesimle diyalog geliştirebilen bir isim olarak ön plana çıktı. 2011'de hayatı daha çok siyasete doğru evrildi. Önder, o yıl yapılan genel seçimlerde Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku'nun bağımsız adayı olarak İstanbul milletvekili seçildi. Gezi Parkı eylemlerinde yer alan ilk milletvekiliydi. 2013'te HDP'nin eş genel başkan yardımcısı oldu.
TERÖRSÜZ TÜRKİYE SÜRECİNDE İMRALI HEYETİNDE O VARDI
2015'e kadar süren çözüm sürecinde İmralı'ya giden heyetteydi. Bu süreçte Önder artık genel kamuoyunda çok iyi tanınan bir isim olmuştu. Onun siyasi tartışmalardaki esprili konuşma tarzı da bunu besliyordu. Önder, aradaki 2014 yerel seçimlerinde HDP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu ancak oyu yüzde 4,7'de kaldı.
Çözüm süreci sonrası 6 Aralık 2018'de tutuklandı. 4 Ekim 2019'da serbest bırakıldı. 2023 genel seçimlerinde DEM Parti'den 28. Dönem İstanbul milletvekili seçildi. Zorlu süreçler sağlığını da olumsuz etkiledi. Nüktedan konuşmalar yaptığı Meclis kürsüsünde zaman zaman sağlığından da söz etti.
Yıl 2024 olduğunda Sırrı Süreyya Önder, bu kez Terörsüz Türkiye sürecinde karşımıza çıktı. İmralı'ya giden heyette o vardı. Öcalan'ın terör örgütü PKK'yı lağvetme çağrısının okunduğu basın açıklamasında ilk sözü o aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Beştepe'de kabul edildi. Sırada Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ziyareti vardı. Önder yine kritik bir görüşmeye şahit olacaktı ki 62 yaşında hayatını kaybetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mezarlık ziyaretine giden aile şoka uğradı! Gece yarısı cenazeyi başka yere taşımışlar
Uşak'ta korkunç kaza: Baba ve kızı hayatını kaybetti
PKK SİLAH BIRAKMA SON DAKİKA: PKK Silah Bırakma Tarihi Belli Oldu Mu? Terör Örgütü PKK Nerede Silah Bırakacak? 47 Yılın Ardından Terörsüz Türkiye İçin Dönüm Noktası!
JSGA JANDARMA ÖĞRENCİ ALIMI: Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi (JSGA) Personel Alımı Ne Zaman? JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI 323 Astsubay 225 Subay Öğrenci Alıyor! İşte JSGA Subay Alımı Başvuru Şartları
BOLU KARTALKAYA DAVASI SON DURUM: Kartalkaya Otel Yangını Davası Başladı Mı? Bolu Kartalkaya Davası Sonucu Ne Oldu? Kim Ne Kadar Ceza Aldı? 78 Kişi Hayatını Kaybetmişti!