hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bartın'daki facia akıllara Soma'yı getirdi

    13 Mayıs 2014'te Türkiye, Soma'daki grizu patlamasıyla sarsıldı. 96 saat süren çalışmada 486 işçi kurtarılmış, 301 madencinin ise cansız bedenine ulaşılmıştı. O kazaya ve dava sürecine yakından bakalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elektrik panosunda yangın çıktı. Alevler metan gazıyla temas etti. Grizu patlaması meydana geldi. Türkiye'yi yasa boğan olay 301 can aldı.

    Takvim yaprakları 13 Mayıs 2014'ü gösteriyordu. O gün "Cumhuriyet tarihinin en büyük maden faciası" olarak kayıtlara geçti. Maden ocağındaki işçiler vardiya değişimindeydi. Yerin 400 metre altında tam 787 madenci vardı. Saatler 15.10'u gösterirken elektrik trafosunda yangın çıktı. Alevler metan gazıyla buluşunca patlama meydana geldi.

    Patlama sonrası deyim yerindeyse seferberlik ilan edildi. Olay yerine sağlık, AFAD, kurtarma ekipleri sevk edildi. İzinde olan maden işçileri arkadaşlarının yardımına koştu. Maden işçilerinin endişeli bekleyişi başladı. Ekipler canla başla çalıştı. Soma Kömürleri A.Ş.'nin işlettiği madende 5 bin kişi çalışıyordu. Yerin 400 metre altındaki işçilere ulaşmak kolay değildi. 96 saat sonra facianın bilançosu ortaya çıktı. 486 işçi kurtarılmış, 301 madenci de can vermişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaşamını yitirenler için Soma'da madenci şehitliği inşa edildi. Savcılık soruşturması sonrası "Soma maden faciası davası" süreci başladı.
    Dava sonunda 5 tutuklu sanık 15 yıl ile 22 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezası aldı. Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu'na 12 yıl 6'şar ay hapis cezası verildi. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç ise beraat etmişti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 4 Nisan 2022'de yerel mahkemenin kararını onamıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow