hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bitkisel üretimde yeni kayıt sistemi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Bitkisel üretimde yeni kayıt sistemine geçiliyor. Böylece tarım sektöründe, ortam koşulları kısmen ya da tamamen kontrol edilebilir bitkisel üretim alanları kayıt altına alınacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitkisel üretimde yeni kayıt sistemi devreye girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim Kayıt Sistemi Yönetmeliği’ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

    Buna göre, ortam koşulları kısmen ya da tamamen kontrol edilebilir kapalı ortamlardaki bitkisel üretim yetiştiriciliği kayıt altına alınacak. Sistemin kullanılması, güncellenmesi, izlenmesi, geliştirilmesi ve raporlanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Düzenlemeyle 'Örtüaltı Kayıt Sistemi Yönetmeliği" yürürlükten kaldırıldı.

    Kapalı ortamda bitkisel üretim ünitesi, bitkinin gereksinim duyduğu çevre koşullarının yapay yollarla oluşturulup denetim altında tutulduğu üretim ortamı olarak belirtildi.

    Ayrıca aynı üreticinin tasarrufunda alçak tünel, yüksek tünel, sera, çadır, konteyner, prefabrik yapılar ile ahşap, betonarme, çelik, plastik gibi yapı elemanları kullanılarak yatay veya dikey olarak inşa edilmiş birbirinden bağımsız kapalı üretim ortamı olarak tanımlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üretim yüzey alanı toplamda en az 100 metrekare kapalı ortamda bitkisel üretim işletmesine sahip üreticiler, sisteme kayıtlarını yaptırmak veya güncellemek üzere gerekli belgelerle sisteme başvuru yapabilecek. Bitkisel üretim kayıt sistemi yazılımı en geç 31 Temmuz 2025'e kadar faaliyete alınacak. Söz konusu yazılım faaliyete alınıncaya kadar başvuru ve kayıtlar, mevcut örtüaltı kayıt sistemi üzerinden yürütülecek.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow