hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deniz salyası neden çoğaldı? Uzmanlara sorduk

    KAYNAKCNN TÜRK

    Marmara Denizi'nde 3 ay önce görülmeye başlanan müsilaj, kısa sürede hem arttı hem de yayıldı. Deniz salyası olarak da bilinen bu kalın ve yapışkan yapı, balıkçıları da sahil kesimlerinde yaşayanları da zorlamaya başladı. Peki bu yapı neden oluştu, nasıl yok olacak? Çevre Mühendisi Ozan Deniz, Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici ve Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kokusu, dokusu, görüntüsü... Marmara'nın masmavi suyunu bu hale getirdi. Aylar önce geldi, gitmek bilmedi. Ne zaman, nasıl gidecek? Herkes bu sorunun cevabını arıyor.

    Şubat ayının başlarında birçoğunun ilk kez duyduğu müsilaj ya da deniz salyası, haberlerde sıkça yer almaya başladı. Ancak 2008'den sonra ilk kez Körfez'de ortaya çıkan bu sorun bir türlü geçmek bilmedi. Önce Çanakkale Körfezi'ne yayıldı, av sezonu devam ederken balıkçıların belini büktü. Ardından İstanbul'a kadar uzandı. Kadıköy Caddebostan sahili, Menekşe deresi, Büyükada ve İzmit Körfezi'ne vardı. Sahil bölgelerinde oturanlar için koku dayanılmaz hale geldi.

    Peki nereden çıktı bu müsilaj? Endüstriyel, tarımsal, evsel atıklar bu manzaranın baş sorumluları. Uzmanlar ise bu kötü görüntüden kurtulmak için deniz soğuması ve suya daha fazla besleyici madde girmemesi gerektiğini söylüyor. İçindeki balık türleri günden güne azalan Marmara Denizi'ndeki balıklar ise daha ne kadar dayanır bilinmiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow