hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deprem risk haritası yenileniyor

    İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İstanbul için deprem ivmelerini ölçebilecek kapsamlı harita hazırlanıyor. 1 yıl içerisinde geliştirilmesi planlanan harita, kentsel dönüşümde öncelikli noktaların belirlenmesini hızlandıracak. Detayları, İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyük Kahramanmaraş depremi binlerce can aldı, yaşanan büyük acı dinmedi. Uzmanların deprem senaryoları arasında özellikle Marmara bölgesi öne çıkıyor. Olası Marmara depremine karşı ise çalışmalar sürüyor.

    Marmara bölgesinin deprem risk haritasının güvenilirliği ile ilgili konuşan İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, “Deprem riskini saptayacaksanız senaryo depremin burada ne kadar ivme ürettiğine bakacaksınız. Bu binalar dayanır dayanmaz şu anda kullanılan haritalar doğru değil ve farklı yöne götürüyor bizi” ifadelerini kullandı.

    İstanbul'da deprem ivmelerini ölçebilecek kapsamlı harita İstanbul Teknik Üniversitesi'nde de hazırlanıyor. “Bu haritalar çünkü farklı deprem senaryolarında diyelim ki A, B, C. Bir sürü model var her biri için yapılıyor ve olabilecek en büyük ivmeleri hesaplıyor, siz bunu kent planını üzerine koyarsanız o zaman göreceksiniz ki bazı yerler öncelikli değil bazı yerler öncelikli.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deprem risk haritası yenileniyor

    Depremden hangi semtteki hangi binanın ne kadar etkileneceğini de gösterecek olan harita 1 yıl içerisinde geliştirilecek ve 100 metreye 100 metre aralıklarla hesaplama imkanı sunabilecek. “Bakın tamam mı köyün planına kadar gidiyorsunuz ama bizim ilerideki projemiz biz bunu 100 metreye indireceğiz. Böylelikle bu köyün içindeki tüm binaların hangi ivmelerle karşılaşma olasılığı var onu göreceğiz.”

    Deprem haritası büyük bir alanı kapsayacak, bu sayede önceliklendirme de yapılabilecek. Yani hangi bölgede risk daha fazlaysa çalışmalarda bu yönde gerçekleştirilebilecek. “Gerçek verilerden bir formül oluşturacağız ona göre artık mikro olacak yani bütün herkes için olacak. Yani bu Marmara bölgesinde Edremit Körfezi’nde yaşayan, Edremit Körfezi’nden, Eskişehir’den, Bilecik’ten Düzce’ye kadar olan alanı kapsıyor Trakya dahil.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow