hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Depreme karşı "horasan harcı"

    Olası İstanbul depremine karşı afet planı hazırlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi eserleri Mimar Sinan'ın kullandığı horasan harcıyla güçlendirmeye başladı. Peki bu horasan harcının özelliği nedir? Detayları, Kentsel Dönüşüm Uzmanı Dr. Nihat Şen, CNN TÜRK Muhabiri Gaye Sude Kayışlı’ya aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzeler ve kültür varlıkları için acil afet planı hazırladı. Müzeler için megakentin 2 yakasında büyük depoların hazırlandığı afet planı kapsamında, yüz yıllardır ayakta duran tarihi eserlerin güçlendirilmesi için de harekete geçildi.

    Horasan harcıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen, “Tarihi eserleri Mimar Sinan’ın kullandığı horasan harcıyla güçlendirmeye başladı. Horasan harçların, sıvaların özellikle tarihi binalarda kullanılması çok doğrudur. O kesme taşların mukavemetini birbirine bağlayan geleneksel bir yapı malzemesi olduğu için aslı ruhuna uygun bir şekilde bu malzemenin uygulanması bence çok doğru bir hareket ve böyle olması lazım” şeklinde görüş belirtti.

    Depreme karşı horasan harcı

    Şen ayrıca, “Kırıldıktan sonra öğütülerek toz haline getirilen kiremit, tuğla, çömlek ve benzeri pişmiş killere horasan denir. Horasan harcı ise bu malzemelerin belirli oranlarda kireç, su ve bazı katkı maddelerinin eklenmesi ile üretilen bağlayıcı ve taşıyıcı özelliği olan bir malzemedir” sözleriyle horasanı tanımlarken, Osmanlı İmparatorluğu’nun Ayasofya başta olmak üzere camiler, köprüler ve çeşitli yapılarda sıklıkla horasan harcı yöntemi uygulandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarafından en son Galata Kulesi’nde güçlendirme çalışmaları için horasan harcı kullanıldı.

    Horasan harcının özellikleri ile ilgili de konuşan Şen, “Fonksiyonları ise günümüz betonuna eş değer bir harç ve katkı malzemesidir. Suya çok dayanıklıdır. Bu malzeme aynı zamanda sarnıç, su kemerleri gibi suya maruz olan yapılarda da kullanılmıştır. Deprem anında da elastikiyeti olan bir malzemedir. Hemen çatlayabilecek bir malzeme değil. Deniz suyuna karşı çok dirençlidir. Özellikle denize kıyısı bulunan yerlerde ve surlarda bu horasan sıvaları kullanılır” ifadelerini kullandı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow