YSK nasıl bir çalışma yürütüyor? Depremzedeler nasıl oy kullanacak? Dicle Canova anlattı

KAYNAKCNN TÜRK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün akşam CNN TÜRK yayınında depremzedelerin nasıl oy kullanacağına yönelik soruya "Yasalar neyi nasıl yapılacağını çok açık ortaya koyuyor" yanıtını verdi. Bir de YSK'nın geçmişteki uygulamalarına atıfta bulundu. Peki bunlar nedir? Sorunun yanıtını CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova verdi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

İşte Dicle Canova'nın açıklamaları:

BOZDAĞ "YASALAR UYGULANACAK" DEDİ, BU YASALAR NE?

Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında 298 numaralı kanundan bahsediyor Adalet Bakanı elbette. İlgili maddeler 5, 14 ve 36'ncı madde. Nedir bunlar? Hem Yüksek Seçim Kurulu'nun yetkilerini ifade eden maddeler hem de seçmen kütükleriyle ilgili maddeler.

DEPREMZEDELER NASIL OY KULLANACAK? NÜFUS KAYDI DEĞİŞİKLİĞİ NASIL OLACAK?

Çünkü malum bir taraftan da bunu konuşuyoruz. Seçime az kaldı. Depremzedeler nasıl oy kullanacak? Oralarda adil seçim nasıl yapılacak? Temsil hakları nasıl sağlanacak? İşte 'Kanunlarda yazan neyse o yapılacak' dedi Bakan. Bunlar yazıyor. Seçmen kütükleri, nüfus kaydı değişikliği üzerinden ilerleyecek süreç. Öyle anlıyoruz. Adres kayıt sistemi esas alınarak seçmen kütüğü oluşturuluyor. Bu seçmen kütükleri seçim tarihinden 3 ay öncesine dönük oluyor. Dolayısıyla mesela mayıs ayında yapılacaksa seçim, ocak ayına kadarki değişiklikler mevcut seçmen kütüklüklerinde var. Ama ocaktan sonraki değişiklikler yok. Bunun için ne yapılıyor? Bunun için de seçimden 1, 1 buçuk ay önce bu seçmen kütükleri muhtarlıklarda askıya çıkarılıyor. İşte bir süre tanınıyor. Normalde iki haftalık bir süre bu. Orada nüfus kaydı değişikliği yapılabilecek. Göç etmiş depremzedeler de 'Ben artık orada yaşamıyorum, burada yaşıyorum' deyip nüfus kaydını oraya aldırabilecek. Nüfus kaydını aldırdığı yerde de o il için oy kullanacak. Nüfus kaydını aldırmayanlar da daha önce nüfus kaydı neredeyse işte Adıyaman'daysa Adıyaman'da, Hatay'daysa Hatay'da oy kullanabilecek. Ve sandık seçmen listeleri de işte bu askı sürecinin sonunda netleştirilecek. Şimdi bu kez afet olduğu için bu askıda kalma süresini 'YSK bir miktar daha uzatabilir' deniyor. YSK'nın yetkileri var. Genelge çıkarabiliyor ve kuralları koyabiliyor. Dolayısıyla bu askıda kalma süresi de 10 değil, 20 gün, belki 25 güne çıkarılabilecek ki sağlıklı bir şekilde nüfus kaydı değişiklikleri yapılabilsin. Dediğim gibi göç edenler için nüfus kaydı değişikliği elzem gibi duruyor oy kullanmaları açısından. 

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

YSK nasıl bir çalışma yürütüyor Depremzedeler nasıl oy kullanacak Dicle Canova anlattı

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

GÖÇ ETMEYİP İLİNDE KALANLAR NASIL OY KULLANACAK?

Göç etmeyip ilinde kalanlar, işte çadırda veya konteynerlerde yaşayacaklar. Dolayısıyla 'YSK'nın geçmişteki uygulamalarına bakmak lazım' dedi Adalet Bakanı. Ne o uygulamalar? İşte bir mahallede oy kullanılamıyorsa bir başka mahalleye sandığın taşınması, birleştirilmesi mahallelerin veya yeni sandık yerlerinin oluşturulması. Mesela çadır kent ve konteyner kentler bu anlamda belki birer muhtarlık bölgesi olabilir. Sandıklar buralara kurulabilir. Fakat işte şöyle de bir durum var bir taraftan. Konuştuğumuz yetkililer de bunu söylüyor. Şu an için çok fazla göç var gibi duruyor. Ancak 1 ay sonra, 2 ay sonra orada işi olan, iş yeri olan, ailesi kalmış olan, hasar görse de evi bulunanların geri dönmeyi düşündüğü yönünde bir izlenim var, beklenti var. Özellikle 1 ay sonra memurların dönmesi için de özellikle harekete geçilecek. Çünkü oralardaki hayatın da yeniden normale dönmesi, çalışma hayatının canlanması, üretimin sürmesi bunlar elzem deniyor. Dolayısıyla bu anlamda da teşvikler gelecek. Bunun da altını çizelim.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

"MİLLETVEKİLİ SAYILARI DEĞİŞMEYECEK"

Buraların milletvekili sayısı dün de söylemiştim. 31 Aralık 2022 tarihindeki nüfusa göre yapılacak. Ve vekil sayıları değişmeyecek. Mesela Hatay'ın 11 vekili vardı. Yine öyle olacak gibi duruyor. Ama geri dönüşler olsa bile nüfusta eksilme olduğu kesin. Dolayısıyla şöyle söyleniyor. Daha önce işte yetmiş 70 bin oya bir milletvekili çıkarılırken, bu kez belki 40, 45 bin oya bir vekil çıkarılacak. Bu da elbette siyasi partilerin artısını, etkisini değerlendireceği bir süreç olacak. Ama net şunu söyleyebilirim. Hem siyasi partiler ve il ilçe teşkilatları, kadın kolları, gençlik kolları bu seçim için her zamankinden çok daha fazla ve detaylı çalışmak durumunda kalacak gibi görünüyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

YSK ÇALIŞMALARA BAŞLADI MI?

Bir süredir YSK bir çalışma yürütüyor kendi içinde ama esas olarak benim edindiğim bilgilere göre 1 Mart itibariyle daha sıkı işe başlayacak öyle görünüyor. Bugüne kadar birtakım değerlendirmeler yapıldı. Bazı komisyonlar kuruldu. Ama 1 Mart'tan sonra kurulamayan komisyonlar da kurulmaya başlanacak. Ve bunlardan biri de anladığım kadarıyla deprem bölgesine özel bir komisyon olacak. İşte az önce de anlattık. O bölgede nasıl oy kullanılacağına dair Yüksek Seçim Kurulu detaylı çalışma yapacak. Yani 'Depremin etki ettiği illerde operasyonel tespitlerde bulunacağız' ifadesi kullanılıyor. Nedir bu? Nerelerde oy kullanılabilir? Okulların durumu nedir? Oy pusulalarının güvenle kilit altına alınabileceği yerler, nereler olabilir? Sandık kurulları ki bunun için 'UYAP altyapısı çalıştığı sürece seçim kurulları da çalışır, sıkıntı yaşanmaz' mesajları veriliyor.

GÖREVLİLER NASIL OY KULLANACAK?

Bir de tabii deprem bölgesinde halen halen çalışmaya devam eden ve belki Seçim tarihinde de orada mecburen görevli olarak çalışmak durumunda olacak olanların durumu var. Onlar oy kullanabilecek mi? şimdi bunun için de işte Ankara'dan, İstanbul'dan, çeşitli illerden bu depremin etkilediği 11 ile gidenler var. Başta işte AFAD çalışanları, deprem gönüllüleri olmak üzere. bu konuda da benim edindiğim bilgilere göre Yüksek Seçim Kurulu'nun CHP ve AK Partili üyeleri bir araya geldi. Herkesin 'Adil temsil edilmesi, oy hakkını kullanabilmesi için elimizden geleni yapalım' diye prensiple bir anlaşma sağladılar. Ve dolayısıyla oradaki AFAD çalışanları, deprem görevlileri ve benzeri için de bir genelge çıkarılarak bulundukları yerde oy kullanmaları sağlanabilir diye konuşuldu. Henüz net bir karar yok. Ama Yüksek Seçim Kurulu'nun belli ki çalışmaları arasında bu başlık da olacak diye altını çizebilirim.

YENİ HAFTADA SİYASET TAKVİMİNDE NELER VAR?

Çarşamba günü büyük ihtimalle AK Parti grubu toplanacak üç haftalık aranın ardından. Netlik kazanmadı henüz. Çünkü AK Parti'de tüm milletvekilleri deprem bölgesinde, MYK üyelerinin büyük kısmı deprem bölgesinde, MKYK üyelerinin neredeyse tamamı deprem bölgesinde. Dolayısıyla çarşamba günü için eğer Meclis'te bir araya gelebilirlerse, AK Parti grubunun yapılması planlanıyor. O grup toplantısı da yapılırsa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem deprem bölgesine yapılacaklar, atılacak adımlarla ilgili hem de seçim sürecine dönük birtakım kritik ve önemli mesajlar vermesi yine beklentiler arasında diyebilirim.

AK PARTİ-MHP ORTAK KOMİSYONU

Önümüzdeki hafta siyaset cephesinde önemli toplantılar var. Bunlardan birisi de AK Parti ve MHP arasında. Önümüzdeki hafta AK Parti ve MHP seçim komisyonları ortak toplantı gerçekleştirecek ve seçim sürecine dair önemli konuları masaya yatıracak. AK Parti'de Hayati Yazıcı başkanlığında Ali İhsan Yavuz ve Muhammed Emin Akbaşoğlu, MHP'de ise Feti Yıldız başkanlığında Mustafa Kalaycı, Levent Bülbül ile İsmail Faruk Aksu yer alıyor.

6'LI MASA TOPLANIYOR

Bir başka kritik gün. 2 Mart Perşembe. Bu da altılı masa toplantısı. Yani Millet İttifakı'nın yapacağı toplantı. 13 Şubat'tı depremden önce belirledikleri tarih ve orada aday ete kemiğe büründürülecekti. O gün olmasa da açıklanacağı güne ilişkin bir atıfta bulunulması bekleniyordu. Şimdi 13 Şubat neyse 2 Mart'taki toplantıda o mesajlar veriliyor. Bugün Meral Akşener de sabah katıldığı bir canlı yayında aynısını söyledi. Yani '13 Şubat'ta aday konusunda ne yapacağımızı konuşacaktık. Şimdi bu toplantıda da onu konuşacağız. Adayla ilgili yol ve yöntemi ele alacağız' dedi. Ama öncesinde İYİ Parti'de pazartesi günü milletvekilleriyle Meral Akşener bir toplantı yapacak. Perşembe günü de altılı masa toplantısından önce Genel İdare Kurulunu toplantıya çağırdı. Yani hem grubuyla hem yetkili kurullarıyla konuşup bu kritik altılı masa toplantısına Akşener öyle katılacak.

Meral Akşener seçim tarihi için de '14 Mayıs olacak gibi duyuyoruz' ifadesi kullandı. Görünen o ki altılı masada adayını belki bu takvime göre belirleyecek. Bu takvime göre açıklayacak ama çarşamba günü eğer AK Parti grubu toplanır ve Cumhurbaşkanı bir ihtimal seçimle ilgili bir mesaj verirse, belki perşembe günkü altılı masa toplantısından çıkacak sonuç ve gelecek açıklamada biraz daha somut olabilir diyebilirim.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow