Doktorlar maliyenin radarına!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, özel muayenehaneleri bulunan doktorları yapay zeka destekli sistemle inceledi. Vergi uyumsuzluğu riski taşıyan 3.663 doktor tespit edildi. Gönüllü uyum çağrısıyla toplamda 2,1 milyar liralık matrah artışı sağlandı. 28 bin 931 doktorun verileri tarandı. 1.701 doktor, pişmanlık hükmünden yararlanarak beyanlarını güncelledi. Ortalama matrah 5 kat artarken, geri kalanlar için vergi incelemeleri başlatılıyor. Vergi uyumu çalışmaları kapsamında gönüllü düzeltme yapan doktorlar hakkında inceleme başlatılmadı. Ancak sisteme takılan diğer mükellefler için detaylı vergi denetimleri yolda.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, özel muayenehanesi bulunan doktorları vergi uyumu açısından yakın takibe aldı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda yapay zeka destekli analiz sistemi kullanıldı. Sistem, toplamda 28 bin 931 doktorun verilerini taradı.
Bu kapsamda 3 bin 663 doktor “yüksek riskli” olarak tanımlandı. Gönüllü uyum sürecine davet edilen bu hekimlerden bin 701’i, pişmanlık hükmünden yararlanarak beyanlarını güncelledi. Bu sayede toplamda 2,1 milyar liralık matrah artışı sağlandı.
Yüksek riskli olarak tanımlanan doktorlar, vergi mevzuatı konusunda bilgilendirildi ve beyanlarını güncellemek üzere çağrıldı. Gönüllü uyum kapsamında matrah artışında bulunan doktorlar hakkında herhangi bir vergi incelemesi işlemi başlatılmadı. Ancak geri kalan hekimler için takdire sevk ya da inceleme süreçlerinin başlatılacağı öğrenildi.
Gelir İdaresi, söz konusu çalışmayla mükellef başına ortalama matrahın, önceki döneme göre 5 kat arttığını belirtti. Ayrıca KDV beyannameleri de incelendi. Örneğin, Aralık 2023’te doktorlar tarafından beyan edilen teslim ve hizmet tutarı yaklaşık 9 milyon lira iken, Aralık 2024’te bu rakam 358 milyon liraya ulaştı.
Çalışma kapsamında riskli gruba dahil olmayan 158 doktor özelinde de etki analizi yapıldı. Bu hekimler ise toplamda 76 milyon liralık matrah bildiriminde bulundu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tostçuda mide bulandıran plan! Güvenlik kamerası gerçeği ortaya çıkardı
150 yıllık ağaç devrildi: 3 araç kullanılamaz hale geldi
Müsilaja karşı yeni önlem: Çapraz Çayı'nda hayata geçirildi
İntihar mektubunda araştırma görevlisini işaret etmişti! Görevden uzaklaştırıldı
Yozgat'ta can pazarı! Taziye dönüşü kaza: Çok sayıda ölü ve yaralı var