hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dönüşüm için imar affı önerisi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Meclis Deprem Komisyonu, kaçak yapıların mülkiyet sorununun çözümü için kentsel dönüşümle sınırlı olmak üzere imar affı düzenlemesi istedi. Ama bazı şartlar getirdi. Peki nedir o şartlar? Detaylar haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meclis Deprem Komisyonu, kaçak yapıların mülkiyet sorununun çözümü için kentsel dönüşümle sınırlı olmak üzere "imar affı" düzenlemesi istedi. Komisyon, 6.7 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiğini bildirdi.

    Meclis Deprem Araştırma Komisyonu raporunda Türkiye'deki kentsel dönüşüme ilişkin detaylar yer aldı. Raporda, dönüşümün hızlandırılmasına yönelik olarak, mülkiyet sorunlarının çözümü için "dönüşüm affı" önerisi de dikkat çekti. Taşınmazların bir kısmının mülkiyet hakkının bina maliklerine ait olmamasının dönüşüm sürecinde problem yarattığı belirtildi. Geçen yıllarda çıkarılan 2 imar affı yasası ile hazine arazilerinin üzerinde kaçak binası olanlara belli kriterler ekseninde satıldığı hatırlatıldı.

    Dönüşüm için imar affı önerisi

    Mülkiyet hakkı konusunda sorun tespit edildiği belirtildi. “Hukuki düzenlemelerle, zamanında bina maliklerine sağlanmış olan ‘tapu alma’ imkânına rağmen, ya kanunda öngörülen süre içerisinde gerekli başvuruda bulunulmamış olması ya da başvuruda bulunulmuş olsa dahi sonradan mali yükümlülüklerin yerine getirilmemiş olması taksitlerin ödenmemesi gibi sebeple mülkiyet hakkının kazanılamadığı ve bu durumun da kentsel dönüşüm uygulaması sırasında önemli bir sorun oluşturduğu” belirtildi. Zemin mülkiyeti kendisine ait olmayıp sadece binanın maliki olan vatandaşların, uygulama sırasında ve sonrasında ‘enkaz bedeli’ almak dışında, hak sahibi olamadığı tespit edildi.

    Raporda, “Dönüşüm faaliyetlerinin istenilen seviyelere ulaşması için, mülkiyete ilişkin düzenlemenin kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen bölgelerle sınırlı olmak üzere yapılacak hukuki bir düzenleme ile çözülmesine ihtiyaç duyulmaktadır” denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow