hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emeklilere hangi destekler veriliyor? Banka promosyonları belirlendi

    KAYNAKCNN TÜRK

    Emeklilere yönelik çalışmalar devam ediyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklilere banka promosyonu müjdesi verdi. Kamu bankalarında emekli promosyonları 8 bin lira ile 12 bin lira arasında belirlendi. Peki yeni destekler gündemde mi? Ayrıntıları CNN TÜRK ekibinden Emre Bayıroğlu uzman konuğuyla değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KÖK MAAŞ DÜZENLEMESİ ARTIRILDI

    Ekonomist Muhammet Bayram, ''Kök maaş düzenlemesi artırıldı, bayram ikramiyesi artırıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle 2024 yılı emeklilerin yılı olacak diyor kendisi. Ve buna ilişkin de bazı reformlar üzerine çalışılıyor. Bunlardan başlıca 2024'ün emekliler yılı olması hasebiyle kök maaşın en düşük emekli maaşına eşitlenmesi. Çünkü 16 milyon emeklimiz var. Bunun yarısı en düşük emekli maaşını alıyor. Ama en düşük emekli maaşı alırken, bu kişilerin kök maaşları aslında düşük ve yapılan oransal zamlarda kök maaş üzerine yapıldığı için aslında maaş zammından etkilenmiyor diyebiliriz. Şu anda 10 bin lira olan kök maaş düzeyi var, bu 10 bin liranın biraz daha artırılmasını bekliyoruz. Belki seçimden hemen sonra çünkü Mayıs ayı itibarıyla pik yapacak bir enflasyon var. Emeklilerin Temmuz'a kadar beklememesi adına bu maaşa ilişkin yeni düzenleme yapılabilir.'' dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KÖK MAAŞ EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞA EŞİTLENİYOR

    Bayram, ''Emeklilerimiz artık kök maaşın en düşük emekli maaşa eşitlenmesiyle birlikte bundan sonraki dönemler ne kadar maaş alacağını bilmek istiyor. Yani burada bir kişi temel ihtiyaçlarını zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ama yatırım kararı almak için de maaşın ne kadar artacağını bilmesi gerekiyor. Tabi enflasyon oranları orta vadeli programda Merkez Bankası'nın programlarında belli. Hedeflenen enflasyon tutturuluyor. Ve bununla birlikte milli gelirden bir pay alınırsa ya da Sayın Cumhurbaşkanı ifadesiyle, ülkenin kazancı ve refahı toplumun tüm kesimine yayılacaktır ifadesiyle birlikte, milli gelirden ziyade artı bir değerle burada emekli maaşı artırılırsa, emeklilerin alım gücü daha da artacak diyebiliriz.'' ifadelerini kullandı.

    BAĞ-KUR VE SGK'DAN EMEKLİ OLANLAR EŞİTLENECEK

    Muhammet Bayram, ''Bir diğer husus, Bağ-kur ve SGK'dan emekli olanların eşitlenmesi. Burada Bağ-Kur'lu olanlar daha fazla prim ödüyor. 9 bin prim günü var. SGK'lılar daha az prim günü ile emekli olabiliyor. Bağ-Kur'lu olanların talebi bunun eşitlenmesi. Yine bayram ikramiyesi yakın zamanda bir müjde verilmişti. 2 bin liraydı bayram ikramiyesi. %50 artış ile 3 bin liraya yükseldi.'' dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BANKA PROMOSYONLARI ARTTI

    Bayram, ''Sayın Cumhurbaşkanı seçimlerin kapsamında bir müjde daha verdi. Kamu bankalarında 8 ila 12 bin üzerine çıkarıldı banka promosyonları. Eğer anlaştıysanız bir özel banka ile iptal edip yeni bir anlaşma yapma söz konusu. Tabi önceki aldığınız banka promosyonlarını iade etmeniz şartıyla. 8 bin ila 12 bin düzeyine yükseltildi. Tabi burada özel banka biraz daha artıracaktır.  Merkez Bankası'nın atmış olduğu adımlarla birlikte TL mevduatları çok daha değerli hale gelmeye başladı. Bankalarda bu emekli maaşı yatırmadan önce hesaplara, merkezden alıyor paraları nemalandırıyor bunun üzerinden aslında para kazanıyor diyebiliriz. Bu kazandığı paralar üzerinden promosyon dağıtıyor. O yüzden bankalar da bir promosyon yarışına girecektir bu açıklamadan sonra. Ve promosyon düzeyleri en az 15 bin düzeyine yükselecektir diye tahmin ediyoruz.'' şeklinde konuştu

    STAJYER VE ÇIRAKLARIN DURUMU

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bayram, ''Stajyer ve çıraklar işe başlamış olmasıyla beraber uzun dönemli sigorta primlerini yatırmamışlardı. Bundan dolayı EYT kapsamından yararlanamadılar. Ama asıl sorun bun değil aslında. Biliyorsunuz şu anda kalifiye eleman bulmak bir hayli zorlaştı. Çünkü gençlerimiz stajyer ve çıraklarımızın durumunda dolayı meslek liselerine fazla rağbet göstermiyorlar. Stajyer çıraklara ilişkin hem sigorta prim desteği hem de yenilikler yapılırsa eğer bu teknik eleman sıkıntısı da hızlı bir şekilde giderilmiş olur.'' dedi.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow