hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    En uzun ve en kısa oruç süreleri hangi kentlerde?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Ramazan'ın ilk haftasını yaşıyoruz, milyonlarca Müslüman oruç tutuyor. Türkiye'de yaklaşık 13 saat oruç tutuluyor. Peki Ramazan’ın sonunda bu süre ne kadar uzayacak? Dünyada en uzun ve en kısa oruç nerede tutuluyor? Ayrıntıları CNN TÜRK Muhabiri Gökçe Tümer, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Barbaros Gönençgil’e sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    11 ayın sultanı Ramazan geldi. Oruç tutulmaya başlandı. Peki bu yıl en uzun ve en kısa oruç hangi illerde tutuluyor?

    Türkiye'nin en kuzeyi olan Sinop ilinde en uzun oruç; en güney ili Hatay’da da en kısa oruç tutuluyor. Ama farklar dakikalarla ölçülecek kadar az.

    En uzun ve en kısa oruç süreleri hangi kentlerde

    Sinop'ta 13 saat 23 dakika ile en uzun süre oruç tutuluyor. Hatay'da ise 13 saat 20 dakika ile en kısa oruç tutuluyor.

    Peki 21 Mart’ta Türkiye'nin bulunduğu Kuzey Yarım Küre’de ilkbaharın başlamasıyla günler uzadığı için orucun tutulduğu süre de uzuyor mu? Ramazan’ın ilk günü ile son günü arasında tutulan oruç sürelerinde kaç dakika fark olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En uzun ve en kısa oruç süreleri hangi kentlerde

    Ramazan’ın son günü olan 9 Nisan'da Sinop'ta 14 saat 51 dakikayla en uzun, Hatay'da ise 14 saat 30 dakikayla en kısa süreyle oruç tutulacak.

    İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Barbaros Gönençgil konuyla ilgili, “Gün içinde tutulan toplam oruç zamanı açısından da kuzey ve güney illeri arasında da farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin Hatay ve Sinop arasında olan yaklaşık 6 derecelik enlem farkı bu kısa zaman farkının temel nedenidir. 21 Mart’tan itibaren içinde bulunduğumuz Kuzey Yarım Küre’de gün uzunlukları12 saatin üstüne çıkmaktadır. Ramazan’ın son günü olan 9 Nisan’da en uzun süre oruç tutulacak olan Sinop ile en kısa süre oruç tutulan Hatay arasında tutulacak oruç saatleri süreleri arasındaki fark 20 dakika civarında olacaktır” ifadelerini kullandı.

    En uzun ve en kısa oruç süreleri hangi kentlerde

    Peki dünyada en uzun ve en kısa oruç nerede tutulacak? En uzun oruç süresi, yaklaşık 18 saatle Grönland ve İzlanda'da oluyor. En kısa orucun tutulduğu ülke ise 12 saat 42 dakika ile Yeni Zelanda olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow