hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enkaz nasıl bertaraf edilecek?

    Deprem bölgesindeki şehirlerden artık enkazın taşınması, bina yıkıntılarının kaldırılması görüntülerini görüyoruz. O enkaz kaldırıldıktan sonra nereye götürülüyor? Nasıl bertaraf edilecek ve içerisindeki asbestin yayılması nasıl önlenecek? Bu soruları Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deprem bölgelerinde kaldırılan enkaz ve şehir merkezlerinden taşınan yıkıntı atıkları bu atıklar ne olacak? Özellikle yıkılan eski binalar için geçerli olan asbest tehdidi nasıl önlenecek? Bu sorular merak edilirken Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar’dan yanıt geldi. Birpınar, Hatay'daki enkazın bertaraf sürecine ilişkin ayrıntıları paylaştı.

     Enkaz nasıl bertaraf edilecek

    Hatay'da enkaz bertarafı için seçilen alanların tarım ve yerleşim alanları ile sulak ve korunan yerlere uzak bir nokta olmasının öne çıktı. Şu ana kadar 19 geçici depolama alanı belirlendi. Bu alanların toplam büyüklüğü 1, 3 milyon metrekare yani 200 futbol sahası büyüklüğünde bir alana enkaz taşınıyor. Hafriyat ve yıkıntı atığı taşıma araçları ile günlük ortalama 150 bin metreküp taşıma sağlıyor. O sahaya giriş kontrollü. Etrafı çevrili ve güvenlik güçlerince de korunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enkaz nasıl bertaraf edilecek

    Demir, cam, ahşap mobilya ve elektronik eşya ayrıştırılacak. Ekonomiye yeniden kazandırılacak. Beton, yapı malzemeleri de parçalanarak dolgu malzemesi gibi alanlarda değerlendirilecek. Yıkıntılar arasında ziynet eşyası, para gibi değerli şeyler bulunursa adli makamlara teslim edilecek.

    Enkaz nasıl bertaraf edilecek

    En çok merak edilen eski binalardaki asbest gibi kansere yol açan kimyasal maddelerin açığa çıkması havaya karışması.

    Enkaz nasıl bertaraf edilecek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Yardımcısı Birpınar, geçici depolama alanları ile enkaz alanlarında asbest gibi zararlılar ile tozumanın önlenmesi için toz bastırmalı sistemlerin kullanılmasına özen gösterildiğini, çalışanlarında mevzuata uygun koruma yöntemlerine başvurduğunu dile getirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow