Erken emeklilik uygulaması değişti!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayımlanan 98 sayfalık yeni düzenlemeyle, birçok meslek grubunun yıpranma payı yani fiili hizmet süresi zammı hakkı kaldırıldı. Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek uygulamayla erken emeklilik imkânı sunan sistem birçok çalışan için devre dışı kaldı. Yıpranma payı kaldırılan meslekler hangileri oldu? İşte detaylar...
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, fiili hizmet süresi zammı yani yıpranma payı uygulamasında önemli değişiklikler yaptı.
Bu düzenleme, bazı meslek gruplarının erken emeklilik hakkını kaldırarak, yalnızca gerçekten riskli ve yıpratıcı işlerde çalışanların bu haktan yararlanmasını amaçlanıyor.
MESLEK KODU SINIRLAMASI
SGK, belirli meslek kodlarına sahip çalışanların fiili hizmet süresi zammı bildirimlerini engelleyecek bir sistem geliştirdi.
İşverenler, bu meslek kodlarıyla bildirim yapmaya çalıştıklarında sistem tarafından otomatik olarak uyarılacak ve bildirim reddedilecektir.
İSPAT ZORUNLULUĞU
Yıpranma payı talebinde bulunan işverenler, çalışanlarının bu haktan yararlanabilmesi için işin niteliğini belgelemek zorunda kalacaklar. Bunun ile suistimallerin önüne geçmeyi hedefleniyor.
YIPRANMA PAYI KALDIRILAN MESLEKLER
Yeni düzenleme ile yıpranma payı hakkı kaldırılan bazı meslek grupları şunlardır:
Belediye başkanları
Bar çalışanları
Balık toptancıları
Muhasebeciler ve mali işler sorumluları
Uluslararası ticaret uzmanları
Spor kulübü yöneticileri
Aşçılar
Bekçiler
Çaycılar
Danışmanlar
Hizmetliler
Sekreterler
Bu mesleklerin, risk unsuru taşımadığı ve yıpranma payı uygulamasının amacı dışında kaldığı gerekçesiyle kapsam dışı bırakıldığı belirtildi.
Yıpranma Payı Devam Eden Meslekler
SGK, fiilen ağır ve tehlikeli işlerde çalışanların yıpranma payı haklarını korumaya devam etmektedir. Bu meslek grupları arasında şunlar yer almaktadır:
Madencilik ve yeraltı işlerinde çalışanlar
Demir-çelik fabrikası işçileri
Asit imalatında çalışanlar
Sahil Güvenlik, Emniyet, MİT ve TSK personeli
Basın mensupları
Sağlık çalışanları (doktor, hemşire, ebe vb.)
İtfaiyeciler
Bu meslekler, işin niteliği gereği yıpratıcı ve riskli kabul edildiğinden, yıpranma payı uygulamasından faydalanmaya devam edecek.
SGK'nın bu yeni düzenlemesi, yıpranma payı uygulamasını daha adil ve amacına uygun hale getirmeyi hedeflemektedir. Ancak, her bireyin durumu farklı olabileceğinden, kişisel emeklilik planlaması için SGK'nın resmi kaynaklarından veya bir sosyal güvenlik uzmanından detaylı bilgi almanız önerilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sivas'ta vahşet: 2 kardeşin boğazı kesilerek öldürüldü! Şüpheli kişi gözaltına alındı
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
HABER... Mattia Ahmet Minguzzi cinayeti davasında duruşma 20 Haziran'a ertelendi
Erdoğan - Bahçeli görüşmesinin kodları! Abdulkadir Selvi yazdı
Bu illerde yaşayanlar dikkat! Meteoroloji'den kuvvetli gök gürültülü sağanak alarmı