hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Etin tazeliğini ölçen sensör ürettiler

    Bozulmuş gıdaların tüketilmesinden kaynaklı yılda yaklaşık 400 bin kişi hayatını kaybediyor. İstanbul'da iste bu zehirlenmelerin önüne geçebilmek için bozuk gıdayı anında algılayabilen sensör üretildi. Peki bu sensör nasıl çalışıyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk bilim insanları, et ürünlerinin tazeliğini ölçebilen sensör ürettiler. Bozuk gıdalardan kaynaklı zehirlenmelerin önüne geçmeyi hedeflediler.

    İstanbul Koç Üniversitesi Biyoentegre Mikrocihazlar Laboratuvarı bünyesinde, et ürünlerinin tazeliğini saniyeler içinde ölçebilen bir sensör geliştirildi.

    TÜBİTAK tarafından yaklaşık 500 bin TL’lik fonla desteklenen ve et, tavuk, balık gibi ürünlerin içine yerleştirilen yaklaşık 50 kuruş büyüklüğündeki sensör cep telefonları tarafından algılanıyor. Tek tuşla, etin tüketim açısından tehlikeli olup olmadığını gösteriyor. Geliştirilen uygulamayla, bozuk gıda kaynaklı hastalıkların önüne geçilmesi hedefleniyor.

    Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Emin İstif sensör ile ilgili şu ifadeleri kullandı;

    “400.000’e yakın her yıl gıda kaynaklı hastalıklardan dolayı insan kayboluyor ve bunun neredeyse üçte birini maalesef çocuklar oluşturuyor. Bizim burada kullandığımız protein kaynaklı besinlerin nasıl ölçülebileceği ve bozulmaların nasıl ölçülebileceğini odaklandık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Proteince zengin gıdalar bozulduklarında bizim kötü olarak bildiğimiz aslında ya ortaya çıkarıyorlar ve geliştirdiğimiz sensör gazları algılayarak bize gıdanın ne durumda olduğunu, tazeleyin ne durumda olduğu hakkında bilgi veriyor.

    Market rafında maalesef etin durumu hakkında siz herhangi bir bilgi denemiyorsunuz. Ancak bazen bazı durumlarda tam gıda kokusunu ses algılamadan önce aslında bozulmuş olabiliyor. Sensör bu hassasiyet olduğu için ilk başlangıç anında sensor algılayabiliyor.

    Telefonunuzu gıdaya yaklaştırınca siz odasında bilgi edinip ondan sonra eve götürüyorsunuz. Bu şekilde hem gıda israfının önüne geçilmiş oluyor hem ses bozuk gıdayı tüketmemiş olursunuz”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow