hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Evli kadınlara "soyadı" kararı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Kadınların evlendikten sonra yalnızca bekarlık soyadlarını kullanabilmeleri için dava açmalarına artık gerek kalmayacak. Anayasa Mahkemesi, “Kadın, kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir” şeklindeki düzenlemeyi eşitliğe aykırı buldu. Mahkeme kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadınların evlendikten sonra yalnızca bekarlık soyadlarını kullanabilmeleri için dava açmalarına artık gerek kalmayacak. Anayasa Mahkemesi kadınlar için önemli bir "soyadı" kararı aldı.

    Yüksek Mahkeme, “Kadın, kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir" şeklindeki düzenlemeyi eşitliğe aykırı buldu. Anayasa Mahkemesi konuyla ilgili başvuruyu değerlendirdi.

    İstanbul 8'inci aile mahkemesi, 'kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir' düzenlemesinin iptali için AYM'ye başvurdu.

    Aile Mahkemesi iptal kararını, 'erkeğin doğumla kazandığı soyadını ömrü boyunca kullanması mümkünken, aynı hakkın kadına tanınmamasının eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığı' gerekçesi ile istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başvuruyu değerlendiren Yüksek Mahkeme, hükmü iptal etti. Kararda, Anayasa’ya göre kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu, ailenin de 'eşler arasında eşitliğe dayandığı' ifade edildi.

    Kararda, benzer durumda olan eşler arasında cinsiyet temelinde farklı muamelenin yapıldığı ifade edildi. “Eşitlik ilkesinde esas olan kadının yargı yoluna başvurmaksızın erkek ile eşit haklardan yararlanabilmesidir” denildi.

    Kararda, “Evlenmeden önceki soyadının, evlendikten sonra da tek başına kullanılması bağlamında kadın ve erkek arasında kuralla öngörülen farklı muamelenin nesnel ve makul bir temele dayanmaması sebebiyle eşitlik ilkesini ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır" denildi.

    Karar 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow