hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fahiş fiyat artışları nasıl önlenir?

    Esnaf, e-ticarete getirilen 4 kuralın zincir marketlere de uygulanmasını istedi. Bunun için yasa değişikliği öneren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, taleplerini Ticaret, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletti. Peki o öneride neler var? Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken merak edilenleri aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, "Marka çok önemli. Yıllarca deneyim ve yatırım yapılmış, halkın beğenisini kazanmış. Dolayısıyla o ürünlerin kimyevi içerikleriyle, kendi ürettiğiniz ürünün aynı kalitede olması mümkün değil. Belki daha güzelini yapabilirsiniz. Ama bildiğiniz üzere bunda bir ARGE çalışması var. Markaların üzerinde yapılan tuzak ürün dediğimiz ürünlere çok yakın olduğu için böyle bir şeye müsaade edilmemesi lazım. Zaten bu şartlardan biri. Asıl olan fiyatların piyasadaki, piyasa ekonomisini vatandaşın daha rahat alışveriş yapabilmesi için yapılması gereken tedbirlerden bir tanesi. Asıl olan bu mağazaları her köşeye, her mahalleye, her sokağa yaygınlaşmaması. Çünkü bunu yapan insanlar var. Dolayısıyla piyasadaki rekabet gücünü tek elde topluyorsunuz. Normalde fiyatların artmamasının önündeki en büyük sebep ne rekabet. Rekabeti ortadan kaldırıyorsunuz. 10 binin üzerindeki işyerine sahip olan biri ile ne alım gücünüz ne satış gücünüz ne müşteriye yapmış olduğunuz hizmetin karşılığını alamazsınız. Herkes neden şikayetçi? Fiyatlar neden bu kadar çabuk değişiyor. Bu fiyatlar nasıl oluyor da günde 3-4 kere fiyat değiştiriyor.

    Dünya nasıl yapıyorsa biz onu öyle yapacağız. Açma kapama saatlerini, açacakları işyerlerinin trafiği engellemeyecek şekilde, çocukların oynayacağı park dahil olmak üzere işyerleri açılıp kapatmalıyız. Dünyada böyle yapmış.

    Sınırlama getirilecek. Fiyatların kontrol edilmesi mekanizması ticari bir ahlak. Şimdi bu kanunsuz bir düzenlemenin cezası olur mu? Bunun kanunu yok bir kere. Ticarette bir kanun konulacak. Perakende yasasının olmazsa olmazı diyorum. Eğer böyle bir kural başında koyulmuş olsaydı. Bugün hem halk hem esnaf hem de bu işi yapan insanlar bu noktada olmazlardı. Niçin böyle oldu? Daha evvel çok iyi görünüyordu. Çünkü bazı ürünlerde bildiğiniz üzere semtinizde pazar varsa domatesin kilosunu 3-4 liraya satıyorsunuz. Ertesi gün domatesi 14 liraya çıkarabiliyorsunuz. Yani polisiye tedbirlerle piyasayı disipline etmeniz mümkün değil. Ne yapılması lazım? Kuralı ve kanunu olması lazım. Perakende yasası bunu düzenleyecek. Burada tüketiciyi koruyan en önemli şey rekabet." sözlerini kullandı.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow