Fay kıpırdıyor: Büyükçekmece açıkları yine sallandı! Büyük beklentinin habercisi mi?

KAYNAKCNN TÜRK

Marmara Denizi'nde Büyükçekmece açıklarında 02:33'te 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Küçük çaplı da olsa bu tür depremler, Marmara’daki büyük deprem beklentisinin habercisi olabilir mi? Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süha Özden değerlendirdi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Prof. Dr. Süha Özden'in Marmara Depremine ilişkin değerlendirmeleri şöyle;

GECE 02.33'TE 3,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE SARSINTI MEYDANA GELDİ

3.7 büyüklüğünde olan deprem, daha önce 23 Nisan 2025 tarihinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin artçı bir depremi olarak karşımıza çıkıyor. Aynı segment üzerinde, yani Kumburgaz segmenti üzerinde, bu büyüklükte depremler olabilir demiştik 6.2 büyüklüğündeki depremden sonra. Bu da onlardan bir tanesi. Artçı depremler devam edecek.

Bu segment üzerinde belli ölçüde bir kırılma meydana geldi. Fay hareketi oluştu. Ama bu çok büyük bir fay hareketi değil. Dolayısıyla büyük bir yer değiştirme gerçekleşmedi. 7'nin üzerinde bir deprem ancak daha büyük bir yer değiştirmeyi oluşturabilir. AFAD'ın da açıkladığı gibi, 30 cm'lik yanal bir hareket burada bu deprem sırasında görüldü. Devamında da artış şoklarını görüyoruz.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Fay kıpırdıyor: Büyükçekmece açıkları yine sallandı Büyük beklentinin habercisi mi

BEKLENEN DEPREMİN HABERCİSİ Mİ?

Marmara Denizi içerisinde deprem tekrarlanma aralığı yaklaşık olarak 200-250 yılda bir büyük deprem olarak karşımıza çıkıyor. Genel tekrarlanma bu. Bazen bu kaideye uymayabilir büyük depremler, ama böyle bir büyük deprem olasılığının olduğunu bilmek zorundayız.

Gerek şu an Kumburgaz segmenti üzerinde, gerek batıdaki Tekirdağ ya da doğusundaki Avcılar ya da Adalar segmentleri üzerinde 7 büyüklüğünde bir depremin ihtimali, daha küçük depremlere göre daha yüksek duruyor.

Söylemiş olduğumuz deprem 23 Nisan'ın devamı. Onun dışında ne doğu segmenti ne batı segmenti arasında bir geçiş yoktur. Herhangi bir şey göremiyoruz. Zaman zaman Marmara Çukuru'nda da küçük artış şoklarının olduğunu görüyoruz. Bunların daha batıya, Tekirdağ segmentine ya da daha doğudaki Avcılar ve İstanbul'a yakın olan Adalar segmentine geçtiğine hiç şahit olmadık. Dolayısıyla genellikle bu segment üzerinde devam eden bir aktivite olarak görüyoruz.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Fay kıpırdıyor: Büyükçekmece açıkları yine sallandı Büyük beklentinin habercisi mi

AKTİF FAY HATLARI AÇISINDAN NE KADAR RİSK TAŞIYOR?

Bu anlamda baktığınız zaman, 30-40 km uzunluğundaki bir fay segmenti üzerinde maksimum olabilecek 7'ye yakın bir depremin potansiyeli var. Neden var? 6.2 büyüklüğündeki depremle, 30 cm'lik bir yer değiştirme olduysa eğer, bu fayın yıllık hareket hızı 20 mm ise, bu bize 10 ya da 15 yıllık bir zaman kazandırıyor.

Yani bu 10 ya da 15 yıl ileriye gittiğimiz zaman, sanki 6.2 büyüklüğündeki deprem hiç olmamış gibi bir noktaya geliriz. Orada biriken stresin ne kadar olduğu, ne zaman tam olarak açığa çıkacağını söyleyemiyoruz, ama belli bir seviyeye kadar ulaşabileceğini söyleyebiliriz.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow