Genç nüfus neden azalıyor? Erhan Afyoncu CNN TÜRK’te yanıtladı

{ title }

SONRAKİ VİDEO

KAYNAKMutlu Doğan Akbaş/ Cnnturk.com Muhabiri

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Türkiye'de genç nüfus oranının hızla azaldığına dikkat çekti. Afyoncu, genç nüfus oranının yüzden 10'un altına düşeceğini de söyledi. Peki genç nüfus oranını artırmak için alınabilecek önlemler neler ve bu konuda hangi adımların atılması gerekiyor?

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu'nun açıklamaları özetle şu şekilde;

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun. Gençlik bayramını kutlarken yakında genç nüfusumuzun iyice azalacağını görmemiz lazım.

"SAVAŞTAN DAHA BÜYÜK BİR SORUN"

Türkiye'nin genç nüfusu (15-24 yaş) 45 yıldır sürekli düşüyor. 1980'de toplam nüfusumuzun içinde yüzde 20,2 olan genç nüfusumuzun oranı 2024'te yüzde 14,9'a düştü. Doğurganlık hızımız bu şekilde düşmeye devam ederse 2050 yılına gelindiğinde genç nüfus oranımız yüzde 10'un altına düşecek. Bu felaket ötesi bir durum. Acilen önlemleri artırıp, yeni çözüm yolları bulmamız lazım.

Genç nüfus neden azalıyor Erhan Afyoncu CNN TÜRK’te yanıtladı

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

GENÇ NÜFUSUN İLLERE GÖRE DAĞILIM ORANI

Genç nüfusumuzun toplam il nüfusuna göre en yüksek orana sahip olduğu vilayetimiz yüzde 20,8 ile Hakkari. En yüksek genç nüfus oranına sahip ilk 10 ilimiz ise Hakkari, Şırnak, Siirt, Ağrı, Muş, Bayburt, Van, Batman, Bitlis, Kilis. En düşük genç nüfus oranına sahip illerimiz ise Çanakkale, Aydın, Sinop, Çorum, Kırklareli, Giresun, Tunceli, Ordu, Muğla, Balıkesir. Yaşlı nüfusumuzun ağırlıkta olacağı, işgücü sıkıntısının artacağı bir nüfus yapısına doğru son hızla gidiyoruz.

EĞİTİM SÜRESİ ETKEN Mİ? NELER YAPILMALI?

Burada alınması gereken bazı önlemler var. Özellikle eğitim süresinin uzun olması, gençlerin çalışma hayatına geç atılmasına sebep oluyor. Dolayısıyla eğitim süresinin kısaltılması, zorunlu eğitim süresinin en fazla 8 yıl olarak belirlenmesi gerekiyor. Öte yandan üniversitelerden mezun olan kişi sayısının azaltılması yani kontenjanların düşürülmesi gerekiyor. İhtiyacın çok daha üzerinde mezun veren bölümler var oysa ki bu sayılarda mezuna ülkemizde gerek duymuyoruz.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow