hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gezeravcı uzayda hangi sağlık deneylerini yapacak?

    İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 13 deney gerçekleştirecek. O deneyler arasında, Ankara ve Hacettepe Üniversitelerinin, insan sağlığının uzayda nasıl etkileneceği ile ilgili olan deneyleri de var. Peki o deneylerin sonuçları, insanlığa nasıl bir katkı sağlayacak? Uzman isimler CNN TÜRK'e değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mikro yer çekimi ortamında insan genetiğinden malzeme bilimine, üretim teknolojilerinden biyolojiye. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'yı 14 günlük uzay yolculuğunda yoğun bir tempo bekliyor. Gezeravcı, 14 günde 13 farklı deney gerçekleştirecek.

    O deneylerden biri Ankara Üniversitesi'ne ait olan "metabolom" deneyi.

    Gezeravcı uzayda hangi sağlık deneylerini yapacak

    Ankara Üniversitesi Rektörü Necdet Ünüvar yapılacak deneyle ilgili, “Uzay şartlarının insan vücudundaki metabolizmasındaki genetiğindeki değişikliklere yönelik bir deney olacak. Bundan sonra artık uzayı kendimize yol yapacağımız anlaşılıyor. Bundan sonraki süreçte uzaya giderken hangi önlemler alınması gerekiyor, belki oradaki koşullara uyum açısından neler yapılması gerekiyor onları da ortaya koyacak” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hacettepe Üniversitesi'ne ait olan "miyeloid" deneyi ile de astronotun bağışıklık sistemi incelenecek.

    Gezeravcı uzayda hangi sağlık deneylerini yapacak

    Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güneş Esendağlı da bu deneyle ilgili “Uzay yolculukları arttıkça bizim bağışıklık sistemini daha iyi anlamamız ve ona göre birtakım önlemler ya da bazı hastalıklara göre de bu durumu değerlendirmemiz gerekiyor ki ileriye yönelik birtakım çıkarımlar yapabilelim” şeklinde konuştu.

    Peki bu deneyin çıktısı, insanlığa nasıl bir yarar sağlayacak? “Yavaş yavaş uzayda nasıl yaşanır nasıl kolonize olunur, durumlar bizim sağlığımızı nasıl etkileyecek? Bunun üzerine biz kendi vizyonumuzla bilimsel literatürde eksiklikleri gidermek üzere bir şeyler yapıyoruz.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow