Hakan Bayrakçı: "Cumhurbaşkanının Rakibi Tutuklandı Diyorlar"

KAYNAKCNN TÜRK

Kamuoyu araştırmacısı Hakan Bayrakçı, muhalefet liderlerine yönelik tutuklama kararlarının yurt dışında nasıl algılandığına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. “Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki rakibi tutuklandı” başlığıyla manşetlere taşınan olayın, uluslararası basında geniş yankı bulduğunu belirten Bayrakçı, altı ülkenin büyükelçiliklerinden teyit aldığını söyledi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Kamuoyu araştırmacısı Hakan Bayrakçı, Türkiye’de muhalefetin yurt dışındaki temasları ve muhalefet liderlerine yönelik tutuklama kararlarının uluslararası alandaki yansımalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bayrakçı, özellikle CHP’nin tutumuna ve dünya basınının konuyu ele alış biçimine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

Muhalefetin ya da iktidarın, başka ülkelerle yapılan görüşmelerde Türkiye’yi şikâyet etmesini doğru bulmam. Bu, Türkiye’de pek alışıldık bir durum değildir. Rahmetli Deniz Baykal da muhalefet lideriydi, ama eleştirilerini daima yurt içinde yapar, dışarıya taşımazdı.

Ancak burada istisnai bir durum söz konusu. Bu özel durum, farklı bir yaklaşımı beraberinde getiriyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve partisi, yaşananları sıradan bir siyasi çekişme olarak görmüyor. Onlara göre bu süreç, marjinal bir vaka; tüm demokratik şartların bozulduğu, hukukun ihlal edildiği, yani demokrasinin tamamen dışına çıkılmış bir olaydır. Çünkü burada bir cumhurbaşkanı adayının durumu söz konusu. CHP’nin bakış açısı bu nedenle farklılık gösteriyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Hakan Bayrakçı: Cumhurbaşkanının Rakibi Tutuklandı Diyorlar


“Dünya Basını: Türkiye’de Cumhurbaşkanının Rakibi Tutuklandı”

İkinci ve bana göre en önemli konu şu: Olayın başından bu yana dünya basınını hem bizzat takip ediyorum hem de ettiriyorum. Büyükelçiliklerden ve o ülkelerde yaşayan arkadaşlarımdan doğrudan bilgi alıyorum.

Bugün Japonya’dan Çin’e, Çin’den Kore’ye, Kore’den Rusya’ya kadar ki, Rusya da buna dahil. Doğu ve Batı Avrupa ile Amerika'daki basın kuruluşlarının neredeyse tamamında, ana haberlerde ve yorum köşelerinde ortak bir dil kullanılıyor.

Kullanılan terminoloji ve anlatım üslubu şöyle:

“Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki rakibi tutuklandı.”

Bu değerlendirmeyi, Japonya, Rusya, Almanya, İtalya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu altı önemli ülkenin büyükelçiliklerinden doğrudan aldığım bilgilerle de teyit ettim.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow