Hakan Çelik tarihi ziyaret için Ruhban Okulu'na gelen Yunanistan Başbakanı Çipras'la görüştü
CNN Türk yorumcusu Hakan Çelik, Yunan Başbakanı Çipras'la Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın övgüyle bahsettiği Ruhban Okulu'nun kütüphanesinde görüştü.
Türkiye'ye kritik bir ziyarette bulunan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Ankara'daki temaslarının ardından İstanbul'da Ayasofya Müzesi ve Heybeliada Ruhban Okulu'nu ziyaret etti. Çipras böylece 1933 yılında okula giden dönemin Yunanistan Başbakanı Venizelos'tan sonra Heybeliada Ruhban Okulu'na giden ilk Yunan lideri oldu.
Eşsiz kitaplarıyla ünlü kütüphanede Ermenice, eski Yunanca, Latince, Fransızca, Almanca, Türkçe, Arapça ve Farsça'nın yanında günümüzde kullanılmayan dillerde yazılmış eserler de bulunuyor. Osmanlı'da matbaanın ilk kez kullanılmasıyla basılan özel kitaplar da burada yer alıyor.
Kütüphaneden çok etkilenen Yunanistan Başbakanı Çipras, Hakan Çelik'e "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok önemli bir ivme yakaladık, iki ülke arasında özel bir ilişki kurulacağına inanıyorum, iki halkın da bu olumlu gelişmelerden istifade edeceğini düşünüyorum, geleceğe umutla bakıyorum, hedefleri gerçekleştirmek için çok çalışıyoruz" dedi. Çipras ayrıca iki gün boyunca Türkiye'de kendilerine gösterilen konukseverlikten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
Hakan Çelik, CNN Türk'teki "Günün Yorumu"nda Çipras'ın İstanbul temaslarının satır arasını şöyle aktardı:
Ateist olarak tanınan Çipras, Ruhban Okulu'nu gezmeden önce okulun yanı başındaki kilisede dünyadaki Ortodokosların ruhani lideri durumundaki Ekümenik Partik Bartholomeos tarafından düzenlenen dini ayine katıldı.
Çipras'ın bu adımı, Makedonya sorunu nedeniyle güçlük yaşadığı Yunan kamuoyuna sempati mesajı olarak kabul edilebilir. Ziyaretin başka bir yönü de İstanbul Rum Patrikhanesi'ni ilgilendiriyor.
Moskova Kilisesi ile yol ayrımına gelen İstanbul Patrikhanesi Çipras'ın bu ziyaretiyle önemli bir moral destek almış oldu. Kısa süre önce de Ukrayna Devlet Başkanı İstanbul'da Patrik Bartholomeos'un düzenlediği ayine katılmıştı. Her iki adım da Bartholomoeos'u güçlendirecek nitelikte.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara'da Çipras ile görüşmesinin sonunda "Ruhban Okulu ziyaretine olumlu baktıklarını "hayırlı olsun" sözüyle hissettirmiş ve İmam Hatip yıllarında buraya bir ziyaret yaptıklarını anlatmıştı.
Nitekim Çipras'ın İstanbul ziyaretinin önemli bölümünde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti. Kalın gibi önemli pozisyonda yer alan ismin Çipras'la uzun zaman geçirmesi Türkiye'nin Yunan Başbakanı'nın ziyaretine verdiği önemi gösteriyor.
Ruhban Okulu'ndaki tören sırasında Patrik Bartholomeos ve Okulun Müdürü Prof. Dr. Elpidoforos Lambriniadis'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili övgü dolu sözleri İstanbul Rum Patrikhanesi'nin "Azınlıklar konusunda çok önemli adımlar onun döneminde atıldı. Mevcut sorunları da ancak Erdoğan çözer" yönündeki kararlılığının bir işareti olarak yorumlandı.
İki ülke arasındaki yakınlaşmaya bakılırsa, uzak olmayan bir gelecekte Türkiye'nin Ruhban Okulu'nu yeniden açacak bir formül bulması mümkün olabilir.
Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin bu konunun gereğini yapacak durumda olduğunu söylemiş ancak Yunan tarafının da Batı Trakya'daki Müslüman Türk azınlığın beklentilerini karşılaması gerektiğini anlatmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
10 MAYIS İSTANBUL ELEKTRİK KESİNTİSİ: İstanbul'da Elektrikler Ne Zaman Gelecek? BEDAŞ AYEDAŞ 10 Mayıs Elektrik Kesintisi Açıklaması
PKK nasıl kuruldu? Abdullah Öcalan kimdir? 45 yıllık terör dönemi nasıl son bulacak?
Hiç eğitim almadı ama 11 dil biliyor: Hepsini kullandığı bu yöntemle öğrendi
SON DAKİKA... Sivas'taki vahşette sır perdesi kalktı! Hedefte anne de varmış
RESİMLİ CUMA MESAJLARI: Güzel Dualı, Türk Bayraklı, Resimli, Yazılı, Ayetli 9 Mayıs Cuma Mesajları!