İHA fabrikasından güvenlik güçlerine ilk yerli ürün
TUSAŞ, BAYKAR gibi dev İHA üreticilerinden sonra Ankara kurulan bir İHA fabrikası da ürettiği insansız hava araçlarını güvenlik güçlerinin kullanımına sunmaya hazırlanıyor. İstihbarat, sınır güvenliği gibi askeri alanlarda görev yapacak İHA'lar, tarım ve ormancılık faaliyetleri gibi sivil amaçlarla da kullanılabilecek.
ANKA insansız hava aracı ve Bayraktar TB-2 insansız hava araçlarının başarısı dünyada konuşulurken, Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen insansız hava araçlarından biri daha güvenlik güçlerinin kullanımına sunuluyor.
Ankara'da kurulan 3 bin 500 metrekarelik İHA fabrikası çalışmalarına hız verdi. Yazılımından tasarım ve üretimine kadar yerli ve milli faaliyet gösteren fabrikanın geliştirdiği insansız hava araçları, sivil ve askeri amaçlarla kullanılabilecek. Fabrikada bir yılda iki ayrı türde 200 insansız hava aracı üretilebilecek.
Yerli İHA fabrikasında üretilen sistemlerden biri de Lap60 isimli döner kanatlı insansız hava aracı. Sinyal karıştırmaya karşı korumaya sahip yeni İHA, güvenlik güçlerinin kullanımına hazır hale geldi. Fabrikanın genel müdür yardımcısı Nuran Birdir, "Kuvvetlerimizin kullanımına hazır. Farklı kuvvetlerimizle mevcut sözleşmelerimiz var. Umarım memnun kalacaklar, biz de Lap60'ın kullanımını sürdüreceğiz" dedi.
Ankara'nın yeni İHA fabrikasında Mavi Vatan için de bir sistem çalışılıyor. Proje hakkında konuşan Nuran Birdir, "Şu anda gemiye inen bir İHA ile ilgili projeye başlamak üzereyiz. Kablolu sistem anlamında da kullanılabilir. Bir vinç sisteme entegre edilerek, sabit ama görev süresi örneğin 10 katına çıkarılabilir" ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Plastik fabrikasında yangın: Dumanlar gökyüzünü kapladı
BABALAR GÜNÜ MESAJLARI 2025: Resimli, Duygusal, Anlamlı, Şiirli Babaya, Eşe, Dedeye Göndermelik Babalar Günü Mesajları! Babalar Gününüz Kutlu Olsun!
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
LGS heyecanı: Milyonlarca genç ter döktü | Sorular ve cevapları yayımlandı
Aksaray'da sıcak hava balonu faciası: Ölü ve yaralılar var