hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İncirlik'teki üssün adı değişti

    KAYNAKCNN TÜRK

    Milli Savunma Bakanlığı, Adana İncirlik'te bulunan 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı'nın isminin 10'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı olarak değiştirildiğini duyurdu. Peki bu ne anlama geliyor? Üste hangi faaliyetler yapılacak? Detaylar haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adana İncirlik'teki üssün ismi değiştirildi. Gözler üsteki faaliyet değişikliğine çevrildi.

    Milli Savunma Bakanlığı'nın, haftalık basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, hava kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda üssün isminde değişikliğe gidildiği vurgulandı.

    Peki daha önce tanker üs komutanlığı olarak kullanılan bölgenin ana jet üs komutanlığına dönüştürülmesi ne anlama geliyor?

    Edinilen bilgilere göre, üste sadece tankerlerin bulunmaması, önümüzdeki dönem doğacak farklı ihtiyaçları da karşılaması için isim değişikliğine gidildi. Harekat operasyonları ve eğitim oluşumlarının da yapılabileceği üsse, ABD ile yapılan anlaşma gereği teslim edilmesi planlanan F-16'lar konuşlandırılacak. Ayrıca, Almanya'nın ikna edilmesi halinde Eurofighter savaş uçakları da jet ana üssüne dönüştürülen üste yer alacak.

    İncirlikteki üssün adı değişti

    1951 yılında kullanıma açılan üssün ismi, 1955 yılında ‘Adana Hava Üssü’ olarak değiştirilmişti. 1958 yılına gelindiğinde ise üs 'İncirlik Hava Üssü' adını almıştı. İncirlik hiyerarşik olarak Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvvetlerine bağlı, TSK Hava Kuvvetleri üslerinden birisi. Mülkiyeti Türkiye’ye ait. Üsteki belirli tesislerin kullanımı 1980 yılında ABD ile Türkiye arasında imzalanan savunma ve ekonomik iş birliği anlaşmasına göre yürütülüyor. Bu anlaşma, “Türkiye Cumhuriyeti hükûmeti, İncirlik’teki Türk Silahlı Kuvvetleri tesislerinde müşterek savunma tedbirlerine
    katılması için Birleşik Devletler hükûmetine izin verir” hükmünü içeriyor. Üste ABD’nin dışında İspanya, Katar ve Polonya’ya ait askeri unsurlar da yer alırken, askeri kaynaklar 2018'den bu yana ABD'ye ait muharip güçlerin İncirlik’te bulunmadığını ifade ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow