hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail katliamında yapay zekanın payı ne? Uzman isimler yanıtladı

    KAYNAKMutlu Doğan Akbaş/ Cnnturk.com Muhabiri

    İsrail’in Gazze’ye saldırıları 42’nci gününde de artarak sürerken, dünyanın gözü önünde hukuki, insani, ahlaki bütün sınırlar bir bir ihlal edildi. Netanyahu hükümeti tarafından başlatılan bu saldırılarda binlerce sivil can verdi. İsrail’in bu ölümcül askeri operasyonları sırasında yapay zekadan yararlanıp yararlanmadığı, bölgede bu son çatışmalar başlamadan önce de dünya basının gündemindeydi. Ve bu sorulara en net yanıt geçtiğimiz günlerde bizzat İsrail ordusu tarafından verildi. İstihbaratın "hızlı ve doğru şekilde hedefleri belirlemek" amacıyla yapay zeka kullandığı ifade edilirken, bu teknolojilere dair detay paylaşılmadı. Peki bu, sahaya nasıl yansıyor? Yapay zekanın katliamdaki payı ne? Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Cihan Günyel ve Marmara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ali Murat Kırık CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail’in Gazze saldırıları hiçbir hukuki ve insani değer gözetmeden, günden güne artarak sürerken bu saldırılarda binlerce masum sivil can verdi.

    Gelişen teknolojiyle birlikte yapay zekanın da bu saldırılarda kullanıldığı İsrail ordusu tarafından açıklanmıştı. Peki yapay zekanın bu saldırılardaki rolü ne derece önemli ve sivil can kayıplarında etkisi ne kadar? Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Cihan Günyel ve Marmara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ali Murat Kırık bu sorulara, CNN TÜRK canlı yayınında yanıt verdi.

    Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, yapay zekanın önemini ve bu sayede yapılabilecekleri şu şekilde açıkladı: “Kişilerin konumlarını artık çok rahat bir şekilde uydu üzerinden tespit edebilmek mümkün. Dolayısıyla siz yapay zakaya ilgili verileri yükleyip, koordinat bilgilerinin girişini sağlarsanız çok rahat bir şekilde özellikle örnek vermek gerekirse Google Earth haritasından bu bilgileri bulabilirsiniz ve daha sonraki süreçte hedeflere otonom silahları, otonom füzeleri otomatik olarak gönderebilme şansına sahip olursunuz. Zaten bizi şu an bekleyen en büyük tehlike de bu. Hatta geçtiğimiz hafta biliyorsunuz CNN TÜRK’te yine konuşmuştuk. Biden ve Xi Jinping’in yapay zekanın otonom silahlarda ve nükleer teknolojilerde kullanılmamasına dair ciddi adımlar atacağı da söylenmişti. Çünkü dünya için bir katliam noktasına dönebilir yapay zeka kullanımı. O kadar büyük bir teknolojiden bahsediyoruz ki, kendi kendini geliştirebilir, yenilenebilir yapay zeka var. Belki de bizi en çok korkutan teknolojilerden biri bu. Evet şu an baktığınız parametreler, bilgiler insan tarafından sunuluyor. Ama bir de belli bir süreden sonra kendi kendini geliştiren bir yapay zekanın ortaya çıkması, artık insan denetiminin ve kontrolünün de ortadan kalkmasını sağlayacak. Bu da hem dünya açısından bir kriz oluşturmaya başlayacak, nasıl eskiden atom bombalarından bahsediyorsak gelecekte de belki savaşların bir numaralı unsurunun yapay zeka olacağını görmekteyiz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail katliamında yapay zekanın payı ne Uzman isimler yanıtladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Cihan Günyel de konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Hem uluslararası hem de devletlerin kendi yasalarında yapay zeka, savaş teknolojisiyle ilgili herhangi bir düzenleme yok. Son 10 yıldır Birleşmiş Milletler bir çalışma yürütüyor. Yapay zekayla birlikte kasıtsız çatışmaların, kazara ölümlerin, sivil kayıpların nasıl hesaplanacağını ve bunun nasıl değerlendirileceğine dair bir çalışma var ama henüz yasal, hukuki bir düzenleme henüz mevcut değil. Yeni teknolojiler, tam randıman alınıp alınmadığı bilinmiyor. Yani teknolojiler tam böyle karar mercilerinde bunu yapay zekaya bırakmak bunun sivilleri ya da düşman tabir edilen unsurları nasıl ayırdığını bilemiyoruz. Ondan dolayı bu da sivil kayıpların da aslında çok da olması anlamına geliyor. Çünkü siz bütün karar alıcı merciiyi yapay zekaya bırakırsanız bu işin sonunda yapay zekanın nasıl hesaplayacağı ve neyi hedef göstereceğini kestirmek zor oluyor. Ondan dolayı da yapay zekayla ilgili yasal düzenlemenin uluslararası anlamda hatta küresel barış anlamında bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor. Zaten İsrail yaptığı açıklamada ‘yapay zeka savaşı’ dedi 11’inci gününde. İsrail ordusunun Gazze’de bundan önce de dronlarını test ettiği, ondan sonra da bunun “savaş testini” geçirerek diğer ülkelere satışına geçtiğini dair iddialar var. Bunlar tabi çok vahim iddialar. Belli ki zaten İsrail’in şu an uyguladığı politikada sivil, “militan” ayrımı yok. Böylelikle sivil kayıplarının da artması son derece önemli. Bunların da üzerine gidilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow