hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul’un düşmanı: Trafik kaynaklı hava kirliliği

    KAYNAKCNN TÜRK

    İstanbul’da hava kirliliğine yol açan en büyük faktörün trafik ve motorlu araçlar olduğu belirtiliyor. Araçların atmosfere saldığı zehirli partikül madde ve gazlar insan sağlığını etkiliyor. Hatta uzmanlardan milyonlarca İstanbulluya uyarı geldi. ‘Maske takın’ dendi. Ayrıntıları, CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul'da araç sayısı kat kat arttı, trafikte seyreden her araçsa hava kirliliğinin sinsi düşmanı. Araçların atmosfere saldığı zehirli partikül madde ve gazlar insan sağlığını etkiliyor. Hatta uzmanlardan milyonlarca İstanbulluya ‘maske takın’ uyarısı geldi.

    İstanbul’un düşmanı: Trafik kaynaklı hava kirliliği

    Konuyla ilgili konuşan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Önemli olan hava kirliliği vardır ki bu da ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliğidir. Trafik sıkışıklığı da eklenirse bu had safhaya geliyor. Trafiğin çok sıkışık olduğu yerlerde havaya çok önemli partiküllerin yanında mazot oksitleri karbonmonoksit gibi, hidrokarbonlar gibi zehirleyici maddeler de çıkıyor. İstanbul’da hava kirliliği çok yüksek seviyelere ulaşmış vaziyette. Çıkan bu kirlilikler güneş ile birlikte fortokimyasal reaksiyona giriyor. Pan gibi çok zehirli şeyler oluşuyor, kansorejen madde içeriyor, ozon meydana geliyor. Bu kirlilikleri nefes alarak çekiyoruz ciğerimizde alvoellere kadar geliyor” ifadelerini kullandı.

    Şen’e göre trafikten kaynaklı hava kirliliğini önlemenin yolu deniz ulaşımı. “Deniz ulaşımını maksimum seviyede kullanmamız lazım, Boğaz hattını başta kullanmak üzere Kartal, Bakırköy, Zeytinburnu, Florya'ya kadar kullanılabilir. Metroya, raylı sisteme geçmemiz lazım.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow