hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte İstanbul'daki mahallelerin eğitim ve gelir seviyeleri - Mahallem İstanbul 5

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İstanbul'un mahalle mahalle analiz edildiği 'Mahallem İstanbul' projesi kapsamında kentin sosyoekonomik statüsü araştırıldı. Mahallelerin eğitim ve gelir seviyeleri arasındaki ilişki çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Bir yanda her iki kadından birinin üniversite mezunu olduğu mahalleler var, diğer yanda üç kadından birinin yalnızca ilkokul mezunu olabildiği mahalleler. Göksel Göksu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nce yürütülen araştırmanın detaylarını Prof. Dr. Murat Şeker'e sordu, Hilmi Yaşa görüntüledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyoekonomik statü arttıkça mı kadının eğitim seviyesi artıyor, yoksa eğitim arttıkça kadının statüsü daha da mı yükseliyor? İstanbul Üniversitesi ile Kalkınma Ajansı'nın ortaklaşa yürüttüğü çalışma bu soruya cevap vermese de eldeki veri kesin: Sosyoekonomik statünün yüksek olduğu mahallelerde, eğitimli kadın oranı da yüksek.

    Beşiktaş'ta Levent, Kadıköy'de Caferağa, Bakırköy'de Ataköy. Bunlar hem ekonomik hem de sosyal açıdan düzeyin yüksek olduğu mahalleler. Peki bu ne demek? Örneğin kadınların yarıya yakınının üniversite mezun olması demek ya da bu mahallelere gidildikçe gelir düzeyinin giderek artması demek.

    Listede dördüncü sırada Şişli Teşvikiye Mahallesi var. Onu sırasıyla Kadıköy Caddebostan, Beşikta'ta Bebek, Levazım, Akatlar, Nispetiye, Kadıköy'den de Suadiye izliyor. Liste uzun. Araştırmada kentin 959 mahallesi, 8 kategoriye ayrıldı. En tepede 20 mahalle var. En düşük sosyoekonomik seviyede ise 212 mahalle yer alıyor. Nüfusu 10 bini geçen ve statüsü düşük mahalleler arasındaki sıralama şöyle:

    Esenyurt Battalgazi, Sultanbeyli Orhangazi, Başakşehir Altıngazi, Esenler Turgutreis, Arnavutköy İslambey.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Göç dalgası ekonomik durumu etkiliyor"

    Konuyla ilgili CNN TÜRK muhabiri Göksel Göksu'ya konuşan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, "Özellikle bu mahallelerde sosyoekonomik statü arttıkça kadının eğitim oranının yükseldiğini görüyoruz. En yüksek sosyoekonomik statüye sahip mahallelerde her iki kadından birisi üniversite mezunu. Tersinden baktığımızda sosyoekonomik seviye düşük mahallelere gittiğimizde de burda da her iki kişiden birinin ilkokul mezunu olduğunu görüyoruz. Bu oran kadınlarda daha da düşük. Orada üçte bire kadar düşüyor. Genel olarak bu mahallelerde iki kişiden biri ilkokul mezunu. Gerisi diğer dallarda mezun olmuş durumda." ifadelerini kullandı.

    Sağlıklı veri elde edilemediğinden Suriyeli sığınmacıların dahil edilmediği araştırmada Prof. Dr. Murat Şeker, göç dalgalarının sosyo ekonomik statüyü aşağıya doğru çektiği gerçeğine de dikkat çekti. Şeker, "İstanbul küresel finans, küresel kültür ve sanat hatta küresel eğitim merkezi olmaya aday bir il olmasına karşın, kentlilik bilincinin giderek düşmesi ve sosyosekonomik seviyede baş gösteren azalma bu durumu geciktiriyor." dedi.

    Mahallem İstanbul dizisinin "Dört mahalleden birinde ilkokul yok" adlı ilk bölümünü izlemek için buraya tıklayın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahallem İstanbul dizisinin "İstanbul'un ulaşımda avantajlı mahalleleri" adlı ikinci bölümünü izlemek için buraya tıklayın.

    Mahallem İstanbul dizisinin "Bir günde 80 hasta muayene ediyorlar" adlı üçüncü bölümünü izlemek için buraya tıklayın.

    Mahallem İstanbul dizisinin "Sanat merkezlerine kim, nasıl ulaşıyor?" adlı dördüncü bölümünü izlemek için buraya tıklayın.

    Mahallem İstanbul dizisinin "Eğitim seviyesi azaldıkça gelir düzeyi de düşüyor" adlı altıncı bölümünü izlemek için buraya tıklayın.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow