hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstiklal Marşı'nın yazılış hikayesi: İşte Atatürk'ün en beğendiği mısralar

    KAYNAKCNN TÜRK

    Bugün 12 Mart, Bağımsızlığımızın sembolü. "İstiklal Marşı" 103 yaşında. Büyük Şair Mehmet Akif Ersoy, Türk Milletinin hissiyatına tercüman olup, Milli Mücadele ruhunu kaleme aldı. CNN TÜRK Muhabiri Ümit Uzun, İstiklal Marşı'nın yazılış öyküsü Hafıza-i Beşer'i anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İSTİKLAL MARŞI'NIN YAZILIŞ ÖYKÜSÜ

    Memleketin dört bir yanı işgal altındaydı. Bağımsızlığa ant içmiş Türk Milleti kanının son damlasına kadar savaşıyor; işgal ordularını, bir bir geldikleri gibi geri gönderiyordu. Türk Milleti, İstiklal yolunda kararlılıkla ilerliyordu. Her cephede, zafer üstüne zafer kazanılıyordu. Ancak; Türk İstiklal Savaşı'nda rehavete yer yoktu. Kurtuluş yolunda, sadece askeri destek yeterli değil, güçlü bir inanca ve motivasyona da ihtiyaç vardı. Halkın ve askerin moralini diri tutmak için bir Milli Marş şarttı.

    Büyük Millet Meclisi'nin kararıyla, Milli Marş yazılması için yarışma düzenlendi. Kabul edilen eser için 500 lira mükafat verilecekti. Tam 724 şiir yarışmaya sunuldu ama hiçbiri yaşanan o ruhu mısralara dökememişti. Akıllara Mehmet Akif Ersoy geldi. Yarışmaya katılmamıştı. Sebebiyse para ödülüydü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet Akif Ersoy ödülün bağışlanması şartıyla yarışmaya katılmaya ikna edildi ve Ankara'da kaldığı Tacettin Dergahı'nda mum ışığı altında, Her kelimesi için binlerce canın feda olduğu, İstiklal Marşını yazmaya başladı. Kurtuluş Savaşının zaferle biteceğine inancı tamdı; cepheden gelen acı haberlere karşı, haykırdı;

    KORKMA, SÖNMEZ BU ŞAFAKLARDA YÜZEN AL SANCAK;
    SÖNMEDEN YURDUMUN ÜSTÜNDE TÜTEN EN SON OCAK.
    O BENİM MİLLETİMİN YILDIZIDIR, PARLAYACAK;
    O BENİMDİR, O BENİM MİLLETİMİNDİR ANCAK.

    ÇATMA, KURBAN OLAYIM ÇEHRENİ EY NAZLI HİLÂL!
    KAHRAMAN IRKIMA BİR GÜL, NE BU ŞİDDET BU CELÂL?
    SANA OLMAZ DÖKÜLEN KANLARIMIZ SONRA HELÂL,
    HAKKIDIR, HAKK’A TAPAN, MİLLETİMİN İSTİKLÂL.

    Mehmet Akif Ersoy odasına kapanmış, saatlerce çalışıyordu. Yine uykusuz gecelerinden biriydi. Eline kalem aldı, fakat bu kez kağıt bulamamıştı. Sabah odasına girdiklerinde duvarda şöyle yazıyordu: “Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım!”

    Tarih 12 Mart 1921. Büyük Millet Meclisi’nde, finale kalan 7 şiir vardı. Mehmet Akif Ersoy’un, "Kahraman ordumuza" adlı 42 mısralık şiiri, alkışlar arasında okundu ve İstiklal Marşı olarak kabul edildi.

    GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA İSTİKLÂL MARŞI’NIN ÖNEMİNİ ŞU SÖZLERLE AÇIKLADI

    “Bu Marş, bizim inkılabımızın ruhunu anlatır. İstiklâl Marşı’nda davamızı anlatması bakımından büyük manası olan mısralar vardır. En beğendiğim yeri şu mısralardır:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘'Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet, Hakkıdır Hakk'a tapan Milletimin İstiklâl. Benim bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar işte bunlardır. Bu demektir ki efendiler, Türk'ün hürriyetine dokunulamaz!”

    İstiklal Marşı'mızın kabulünün 103. Yıl dönümünde tüm şehitlerimizi ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anıyoruz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow