hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karadeniz'de kirliliğin nedenleri araştırılıyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Karadeniz'de kirliliğe karşı önlemlerinin alınması için 5 ülkenin katılımıyla büyük bir proje başlatıldı. Bu çalışmayla birlikte Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Karadeniz'e etkileri de göz önüne serilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karadeniz'deki kirliliğin araştırılması için 5 ülkenin yer aldığı proje, Avrupa Birliği tarafından kabul edildi.

    5 ülkeden 7 bilim insanının yer aldığı, Türkiye'deyse yürütücülüğünü Ordu Üniversitesi'nin üstlendiği bir projeye imza atıldı. Bu çalışmayla birlikte Karadeniz'deki kirliliğin yanı sıra, Ukrayna-Rusya Savaşı sonrası çıkan kirletici unsurlar araştırılacak.

    Projede deniz ve deniz canlılarından numuneler alınarak, Karadeniz'deki kirliliğin deniz ekosistemine etkisi ortaya çıkarılacak.

    Karadenizde kirliliğin nedenleri araştırılıyor

    Konuyla ilgili Ordu Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Özkan Uğurlu, “Birçok çalışma yapılmış bizim bu çalışmada amacımız yeni kirletici türleri ve özellikle de Ukrayna ve Rusya arasında çıkan savaşta yeni çıkan kirleticileri ortaya koymak. Açıkçası Karadeniz'i kirleten yeni unsurlar hakkında toplumun farkındalığını arttırmak istiyoruz. Araştırmalarımız 2 yıl sürecek ve savaşın oluşturduğu gürültü kirliliğini özellikle de yunuslar üzerindeki etkisini değerlendirmeye alacaklar” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karadenizde kirliliğin nedenleri araştırılıyor

    Öte yandan Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Aydın, “Ekim ayları civarında başlayacağız, henüz projemizi başlatmış değiliz ama finansını AB tarafından elde ettik” derken, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Refik Özyurt, “Mesela Akdeniz’den gelen bir gemi altında başka canlıları getirerek Karadeniz'in ekosistemine dahil olmayan canlıları birlikte getirir ve bu da işte o ekosisteme zarar verir. Panpara venosa diye bir tür var. Balık larvalarını yiyor ve bu da hamsi gibi ticari değeri olan birçok balığın Karadeniz'deki stoklarını düşürme yönünde eğilimler gösteriyor. Bu gibi aktiviteleri inceleyeceğiz” ifadelerini kullandı.  

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow