hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karot testi için şartlar neler?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Yaşanan depremler “binamız sağlam mı?” sorusunu akıllara getirdi. Peki binanın sağlam olup olmadığını öğrenmek için karot raporu nasıl alınır? Kiracılar karot raporu alabilir mi? CNN TÜRK muhabiri Gökçe Tümer'in haberini Alper Öztürk görüntüledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Depremlerin ardından ev sahipleri ve kiracılar oturdukları binaların sağlamlığını sorgulamaya başladı.  Peki binanın sağlam olup olmadığını anlamak için nereden rapor almak gerekiyor?

    Binanın dayanıklılığının ölçüldüğü karot testini, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının lisans verdiği firmalar yapıyor. Apartmandaki bir ev sahibinin başvurusuyla bile karot testi yaptırılabiliyor. Bu raporun, hukuki bağlayıcılığı vardır. Raporun sonucuna göre, bina ya boşaltılır ya da güçlendirilir. Karot raporu almak için binada oturan tek bir ev sahibinin başvurusu yeterlidir.

    Bir kiracı binasıyla ilgili şüpheliyse ve karot aldırmak istiyorsa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuruda bulunuyor. Bakanlık da bu başvuruyu değerlendiriyor ve uygun görürse daire sahiplerine tebligatta bulunuyor.

    Bakanlık ev sahiplerine gönderdiği tebligat ile 30 gün içinde binanın karot raporunun alınmasını tebliğ ediyor. Eğer ev sahipleri tebligata rağmen karot aldırmaz ise bakanlık karot aldırıp ücretini tapuya işletiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Binadan gelinerek karot numuneleri alınıyor ve bu rapora yönelik başka bir malikin ben kapımı açmam dairemi açmam diyebilme hakkı yok. Bir tapuya mutlaka riskli yapı şerhi işlenir ve binanızın riskli yapı olduğu belli olur. Bu binayla ilgili binanın ya yıkılmak zorunda olması ya da yıkılmayacaksa güçlendirilebiliyor ise güçlendirilmek zorunda olmasıdır.” ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow